Сега четете
Атанас Запрянов: Няма пряка военна заплаха за България

Атанас Запрянов: Няма пряка военна заплаха за България

Няма пряка военна заплаха за България, каза в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. България не променя бойната си готовност, заяви той.

Миналата нощ Иран насочи повече от 200 дрона и ракети срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Извършеното действие от Иран е грубо нарушение на международното право, коментира Запрянов. Продължаваме да следим ситуацията. Системата за ПВО на България и тази на НАТО работят в нормален режим, посочи той.

Израел няма да отговори така директно, има други методи на въздействие, смята служебният министър. Мисля, че няма да има ескалация – широкомащабна война в Близкия Изток, в който Иран и Израел ще започнат бойни действия, но нека да видим какво ще реши израелското правителство, посочи министърът.

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, е докладвано на служебния премиер.

Министър Запрянов коментира и темата за заплащането на военнослужещите. Той изрази надежда, че предлаганото от парламентарните формации увеличение от 30 % на заплатите в армията от началото на 2025 година ще стане факт.

Според служебния министър на отбраната една от причините в последните години армията да не е привлекателна за професионално развитие, е заплащането, което се предлага. „Заплащането, което ние сега осигуряваме, не е конкурентно за подготовката, за качествата, които хората имат. Един войник получава 1450 лева, лейтенант – малко над 1800 лева.“, обясни Запрянов. Има работна група, която работи, за да се осигурят допълнителни финансови поощрения за някои рискови групи военнослужещи – от силите с висока степен на готовност, парашутистите, каза още той. Трябва да се помисли и за пилотите, които сега се обучават в САЩ за F-16. „Ние инвестираме огромни ресурси – около 2 милиона долара и отгоре струва обучението на един пилот, и когато този пилот се върне, ние ще му даваме летални, които не са променяни много години. Този пилот пилотира самолет за 150 милиона долара, а с въоръжението стига 200 милиона долара“, коментира той.

След 20 април в страната се очакват специалисти от САЩ, които трябва да проверят докъде е стигнала модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще бъдат базирани в бъдеще изтребителите F-16, каза още министър Запрянов. Той призна, че има забавяне на модернизацията, но се полагат усилия то да бъде наваксано. Служебният министър обясни, че 7 от самолетите вече са на поточната линия, като се очаква 3 от тях да бъдат готови до края на тази година. В САЩ ще бъдат изпратени 84 души технически състав и още двама пилоти, които ще бъдат обучавани на тези машини до март 2025 година. Очаква се, както е по договор, до края на следващата година България да разполага с 8 F-16 и да има 14 обучени пилоти.

Вижте и

Атанас Запрянов коментира и въпроса за помощта за Украйна. Той каза, че има забавяне в сроковете за доставка на военната помощ за Украйна. Има два пакета, които ще изпратим, като единият е по решение на българското правителство от ноември, но вината в този случай не е само на Министерството на отбраната, защото има и международен координационен център на помощта за Украйна. По последния пакет, който е одобрен, от март, ще използваме и други способи – с наше финансиране, с наши процедури, да ускорим по всякакъв начин доставката, обясни Запрянов. Всичко, което е планирано от първия, втория и БТР-пакетите вече е пристигнало в Украйна и е предадено, посочи още служебният министър.

Министърът отново подчерта, че български войници по никакъв начин няма да се бият в Украйна. Изпращането на български войници да се бият където и да е извън територията на страната става с решение на българския парламент, припомни служебният министър.

По повод предстоящата конференция за сигурността в Черно море в София министърът обясни, че ще се говори и по теми като помощта за Украйна и Кримската платформа.

По повод това, че тази година няма да има парад за 6 май, министър Запрянов каза, че е право и на военнослужещите да отбележат светлия християнски празник Великден. Той допълни, че водосветът на знамената ще се състои.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре