Сега четете
Сабрутев за липсващите пари в резерва: Осигурихме по-ниски цени за абонатите на „Топлофикация“

Сабрутев за липсващите пари в резерва: Осигурихме по-ниски цени за абонатите на „Топлофикация“

Към края на март фискалният резерв на България е 9,9 млрд. лева. Към 8 април, когато се взема сумата от 6 млрд. лева, държавата е направила преждевременно някои много големи разходи, които са планирани в държавния бюджет“. Това коментира пред bTV депутатът от ПГ на ПП-ДБ Венко Сабрутев.

„Тепърва се очакват приходите“, посочи той.

Преди дни финансовият министър Людмила Петкова съобщи на брифинг, че към момента фискалният резерв е 6,689 млрд. лева, докато в края на март той е бил 9,9 млрд. лева.

Реакция веднага дойте и от „Продължаваме промяната“. От партията обясниха, че „големи плащания са направени в началото на април – 1,6 милиарда лева към БЕХ за дълга на „Топлофикация“ и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април“.

„Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева“, заявяват от „Продължаваме промяната“.

Вчера последваха множество политически реакции и обвинения за липсващите в резерва пари.

„Ние заварихме „Топлофикация“ като едно фалирало дружество с задължения от 1,6 милиарда лева. Освобождаваме българската енергетика от тези задължения, за да може дружеството да се реформира и да може софийските граждани да имат по-ниска цена за топлоподаване“, коментира Венко Сабрутев.

„Дружеството е собственост на Столична община, повикайте Йорданка Фандъкова и я попитайте“, допълни още той.

„Всякакви говорители излизат да ни обясняват как едни пари били изчезнали, включително и г-н Борисов. Когато той предаде властта, предаде двойно по-малък фискален резерв. Когато той говори за мазнинки, трябва да имаме предвид, че всъщност той не оставя мазнинки“, заяви Сабрутев.

Вижте и

„Тепърва предстоят да влязат приходите във фискалния резерв, които ще бъдат на стойност около 3,9 млрд. лева. В края на месец април се очаква той да бъде отново над 9 млрд. лева. Оставяме държавата в изключително добро финансово състояние. Ако няма изпълнение на приходната част, ако има преизпълнение на разходната част, служебният кабинет на Румен Радев, Бойко Борисов и Делян Пеевски ще бъде винове“, обясни депутата от ПП-ДГ.

По думите му фискалният резерв абсолютно покриви нуждите на страната.

Той посочи, че партията му няма да подкрепи великденските добавки за пенсионерите.

„Тези пари ги няма в системата. От майчинските ли ще ги вземат“, попита Сабрутев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре