Сега четете
Два дни, откакто служебното правителство на Борисов и на Пеевски управлява и прокуратурата отново е бухалка

Два дни, откакто служебното правителство на Борисов и на Пеевски управлява и прокуратурата отново е бухалка

„Вече два дни, откакто служебното правителство на Борисов и на Пеевски управлява и какво вече виждаме за тези два дни – прокуратурата отново е бухалка, по два начина“, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

Единият начин е, че заплашва директно хора като главния секретар, каза Петков. Той посочи също, че изтичат сигнали и информация, която не трябва да изтича, от прокуратурата към медиите. „Третото нещо, което се случва, е, че в момента всичките кафяви медии и прокуратурата работят в координация заедно“, добави Петков. Според него са започнали отново „да ни плашат, че няма пари“ и добави, че утре ще дадат само на половин милион пенсионери добавка, а на милион и половина – няма.

С огромна скорост успяхме да се върнем към стария модел, каза Петков и допълни, че хубавата новина е, че има само два месеца от този „ужас“ и след това отиваме на избори.

Попитан дали наистина е имало натиск върху Живко Коцев, за да поддаде оставка, Петков посочи, че няма логика в една среща да са се появили и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП), заместникът му, КПКОНПИ и главният секретар на МВР. Той попита защо изведнъж пет човека, които нямат нищо общо и са от различни институции, са били в тази среща.

Ако Живко Коцев е направил престъпление, нека да се разследва, но, ако Живко Коцев е извикан, за да бъде заплашван да си даде оставката, това само по себе си е престъпление, каза Петков и уточни, че са два отделни казуса.

Той отбеляза, че служебният премиер не ги е извикал за разговори и е назначил Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. Дясната ръка на Калин Стоянов е сегашният главен секретар, каза Петков. По думите му имаме „абсолютна ос – Пеевски и Борисов, премиер на когото му казват какво да прави, министър на вътрешните работи, който е там, за да направи чадър за купения вот и главен секретар, който му е дясна ръка“.

Вижте и

Относно вчерашната акция на полицията на два адреса в София и обяснението от депутата Настимир Ананиев (ПП-ДБ), че се прави проверка на белгийска фирма, която е била обслужвана от негова счетоводна фирма, Петков попита защо от полицията трябва да влизат физически в нечий офис, вместо да изискат документите по съвсем нормален ред. След осем месеца, след като са получили сигнала, точно вчера те влизат в офисите на Настимир Ананиев, добави той.

Прокуратурата се е превърнала във фабрика за компромати, каза Атанас Атанасов (ПП-ДБ). Той попита къде са доказателствата за контрабанда от делото, свързано с Живко Коцев и шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Аз такива не виждам, каза депутатът и уточни, че са сложили етикети на някакви хора, че са контрабандисти. Атанасов подчерта, че президентът Румен Радев може би е бил прав, когато е казал „какъв е този главен секретар, който не знае с какви хора се среща“, но в същия момент държавният глава е казал, че, ако е трябвало той да назначи служебното правителство, е нямало да назначи Калин Стоянов за вътрешен министър. Ще дойде време, ще стане ясно какви са връзките на Калин Стоянов с тези хора, които ги наричат, че са контрабандисти, коментира Атанасов и заяви, че е убеден на 100%, че Живко Коцев не е участвал в престъпна дейност.

Любословие.бг припомня, че на 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре