Сега четете
Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за енергийно партньорство

Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за енергийно партньорство

Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за партньорство с цел укрепване на сътрудничеството в енергийната област.

Очаква се съвместният проект „БлуСкай“ (BlueSky) да създаде нова основа за регионална търговия с електроенергия, осигурявайки по-добра интеграция на пазарите, повишаване на енергийната сигурност и стимулиране на икономическия напредък.

Обявявайки подписването на споразумението в Будапеща вчера, словенското министерство на околната среда, климата и енергетиката заяви, че „БлуСкай“ е резултат от преговори и тясно сътрудничество между представители на трите национални енергийни борси.

Според ведомството консолидацията на местните пазари ще даде възможност за достъп до единна търговия в Словения, Сърбия и Унгария, което от своя страна ще укрепи единния европейски пазар и енергийния преход.

Вижте и

До споразумението се стигна, след като словенският национален мрежов оператор „Елес“ (Eles) и сръбската компания „Електромрежа Сърбие“ (Elektromreža Srbije) основаха миналия декември регионалната електроенергийна борса „Адекс“ (Adex) с „Епекспот“ (Epexspot), базирания в Париж организатор на пазари на електроенергия в 13 държави.

Към първата регионална електроенергийна борса за Централна и Югоизточна Европа вече се присъедини „Ейч Ю Пи Екс“ (HUPX Hungarian Power Exchange), създадена през 2010 г. от унгарския мрежов оператор „МАВИР“ (MAVIR).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре