Сега четете
Великденската добавка за пенсиите ще е 100 лева, но не за всички, реши бюджетната комисия

Великденската добавка за пенсиите ще е 100 лева, но не за всички, реши бюджетната комисия

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност.

Предложението е внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване с номер 49-454-01-39/ 02.04.2024 г. от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. На първо четене комисията реши добавката да е 75 лева.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Предложението на Корнелия Нинова и група народни представители великденската добавка да е 100 лева за хората с размер на пенсията под линията на бедност и 50 лева за всички останали не беше одобрено. В началото на април все още няма достатъчна яснота как ще вървят приходите и какви ще са разходите през годината каза Йордан Цонев, председател на комисията.

Вижте и

В НОИ се подготвяме и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май, съобщиха представители на институцията. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи, посочиха от института. По предварителни данни НОИ има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, но по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева, съобщиха от института пред народните представители.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре