Сега четете
Максим Делчев: Инж. Иванов е бил на рождения ден на Хитлер, не може да е символ на София

Максим Делчев: Инж. Иванов е бил на рождения ден на Хитлер, не може да е символ на София

 „Инж. Иван Иванов е човек, който има редица моменти в биографията си, заради които смятаме, че е недопустимо да бъде един от символите на София – присъствал е на рождения ден на Хитлер, заедно със съпругата си, наименувал е булеварди на фашистки и нацистки лидери. Дали той е бил нацист, дали е бил пронацист, дали се е възползвал от ситуацията, защото такива са били времената – няма да спорим. Но тук става дума за това как третираме нашата памет и какво искаме да предадем на следващото поколение.“

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев.

Инж. Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. и се счита за eдин от най-успешните градоначалници. Периодът на неговото управление е наричан „златните години на столицата“. По това време са построени Телефонната палата, Съдебната палата, сградата на Българската народна банка, зала „България“, къпалнята „Мария Луиза“, сградата на Министерството на отбраната. Модернизирана е Борисовата градина, коритата на Перловската и Владайската река са облицовани с камък. През 1939 година под ръководството на инж. Иванов започва грандиозния проект язовир „Бели Искър“ и водопровода Рила-София, който снабдява столицата с питейна вода.

По думите на Делчев еврейската общност в България не смята Иванов за лош кмет на София, но според тях трябва да се избере друга личност, която да има паметник в столицата.

В отговор на тези твърдения общинският съветник Вили Лилков посочи, че никога не би внесъл каквото и да било в Общинския съвет, без то да е подкрепено от документи. Той показа няколко подписки на еврейски фондации в България, както и български евреи, които подкрепят построяването на паметника.

„През 2011 година внесох доклад за построяване на паметник на инж. Иван Иванов. Единодушно, без нито един против, Общинският съвет гласува „за“. Тогава целият съвет беше доминиран от ГЕРБ. Определи се дори място – до метростанция „Васил Левски“, където всъщност е бликнала водата от водопровода Рила-София. След това се проведоха 4 неуспешни конкурса, а на петия спечели скулпторът Борис Борисов и започна изпълнението на неговия паметник“, обясни още Вили Лилков.

„В момента скулптурата е почти готова. Внесох доклад да бъде поставена, защото такъв е редът. Комисията по архитектура прие с един въздържал се, а Комисията по култура единодушно прие това да стане. На другия ден обаче, когато трябваше да го внесем в сесия и да се гласува, излезе тази среща на Бойко Борисов с опонентите на този паметник“, добави Лилков.

Инж. Иван Иванов завършва своето висше образование в Западна Европа. Участва в двете Балкански войни и с право го наричат „некоронования цар на София“. Роден през 1891 година, завършва „Водно инженерство“ в Мюнхен, където се запознава и с бъдещата си съпруга – германката Матилда Хинце. Двамата заживяват заедно в София през 1920 година.

Вижте и

След подписването на Ньойския договор в столицата нахлува поток от бежанци. В новите квартали няма вода, а решение на този проблем намира именно инж. Иванов, когато започва работа по така наречения „Рилски водопровод“ през 1923 година. Той се строи в продължение на 10 години, като в него са вложени колосалните за времето 650 млн. лева. Построен е толкова добре, че 80 години практически е съществувал без основен ремонт.

Година след завършването на проекта, през 1933 година, Иван Иванов е назначен за кмет на София, не с избори, а с указ, подписан от Цар Борис III.

Заради предполагаемите му контакти с германската власт, го обвиняват в пронацистко управление. Българската полиция го е следила чак до смъртта му. Иван Иванов е кметът, който посреща бомбардировките над София по време на Втората световна война. След 9 септември 1944 година Иванов е свален от власт, Народният съд го обрича на смърт, но след обжалване на присъдата го изпращат за 15 години в строг тъмничен затвор. Малко след това е помилван

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре