Сега четете
Проф. Николай К. Витанов представя книга „Япония за напреднали“

Проф. Николай К. Витанов представя книга „Япония за напреднали“

Книгата „Япония за напреднали“ от проф. Николай К. Витанов ще бъде представена на 10 април в зала „Проф. Марин Дринов“, съобщават организаторите от изд. „Скорпио“.

 

Развитието на Япония ни дава възможност да изложим предлаганите концепции сбито и да ги приложим към общество със силна доминация на един етнос, което в дълги периоди от развитието си не е било подложено на големи външни въздействия, а за период от 250 години е било почти изцяло изолирано от света, разказват от издателството.

 

По думите им, друга важна цел на книгата е да даде тласък на качествените и количествените изследвания по математическа социална динамика в България. „Ние смятаме, че резултатите от тези изследвания могат да бъдат изключително полезни за българската политика и общество, чиито траектории криволичат и все попадат в области на социалното пространство, където дебнат големи проблеми. Убедени сме, че е време да се сложи край на това криволичене и това трябва да бъде на правено на научна основа на основата на идеите и постиженията на математическата социална динамика“, отбелязват те.

Вижте и

 

Николай Колев Витанов е професор по математика в Института по механика на БАН. Завършва с пълно отличие Математическата гимназия в град Велико Търново и Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Получава научните степени кандидат на физическите науки и доктор на математическите науки и става професор в Българската академия на науките. Специализира механика на флуидите в Бавария, Германия, където получава научната степен доктор на естествените науки. Специализира анализ на времеви редове в „Макс Планк“ обществото за развитие на науката в Германия и в Екол нормал сюпериор в Лион, Франция. Със стипендия на фондацията „Александър фон Хумболт“ специализира анализ на сложни системи в „Макс Планк“ обществото за развитие на науката в Германия. Със стипендия на Японското общество за развитие на науката (JSPS) специализира приложение на анализа на времеви редове към анализ на икономически и технологични системи в Токио, Япония. Активен разпространител на идеите на математическата социална динамика и математическата икономика в България. Автор на над 300 публикации, между които и книгите „Популационна динамика и национална сигурност” , „Социална динамика без формули“ и Science Dynamics and Research Production. Indicators, Indexes, Statistical Laws and Mathematical Models, издадена от издателство Springer, Германия. По време на пандемията от КОВИД-19 е ръководител на екип по математическо моделиране и прогнозиране към Националния оперативен щаб за борба с КОВИД-19 и към Министреството на здравеопазването на Република България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре