Сега четете
Шампионката Дейзи Ланг аплодира новата книга на Патриция Кирилова

Шампионката Дейзи Ланг аплодира новата книга на Патриция Кирилова

Популярни личности бяха гости на премиерата на  „През Банкя до Харвард и назад“
 
Завърналата се от Щатите световна шампионка по бокс Деси Кирова (Дейзи Ланг) и приятелят й Тейлър аплодираха новата книга на журналистката и пиар Патриция Кирилова „През Банкя до Харвард и назад“, която бе представена премиерно в клуба на Art Hotel 158 в София миналата вечер.
„Патриция е първият човек, който повярва в мен и ме подкрепи в годините, в които женският бокс в България и в Европа беше непознат и неприемлив“, сподели пред гостите на събитието първата българка, световна шампионка по бокс, известна в цял свят като Дейзи Ланг. А Тейлър бе впечатлен от приятеля на Патриция – Явор Доков, който е един от първите българи,  завърнали се в страната ни с престижно образование от кралски университет в Англия и работещ в държавна институция.
Освен със забавните си политически краткостишия, книгата е истинско произведение на изкуството с художественото оформление, чийто автор е художникът, писател, офицер и ловец Лазар Мурджев. Той и синът му Димитър са автори на провокиращата корица – колажи от протести, на фона на новия Парламент, опаковани в найлон с балончета.
Сред гостите на премиерата на политическата сатира, вдъхновена от  Радой Ралин и от Алеко Константинов,  бяха световноизвестният художник Николай Янакиев, експертът по сигурност ген. Красимир Занев, политикът Владимир Симеонов, финансистите Маргарита Радева и Диана Банкова, бившата зам.-министърка на туризма Надя Маринова, бизнес дамата Албена Купър, юристката Динела Велкова – член на Зонта Клуб София, дизайнерката Гергана Апостолова,  художничката Дили Бозаджиева, режисьорката Мая Бранкова, сватбеният експерт Любка Григорова, съдружникът на Патриция – Дончо Георгиев, журналистите Светослава Рудолф, Николай Марченко, Гергана Маринова, Венелина Иванова, Боби Чолакова, екипът на телевизия CODE Media и други.
Популярни политици, лица от сцената и екрана, скандални имена от медийните заглавия са главни герои в новата творба. Темите в книгата са за безкрайните избори, за министрите и депутатите, които повечето време са на екрана, вместо на работните места, както и скандалните столични и магистрални ремонти, Калинките и Гинките в политиката, арестите на кметицата на районна кметица и на популярни бизнесмени и т.н.
Ето част от краткостишията в тон с предизборната обстановка:
Избори безчет, а народът клет
надежда все таи, че макар и не светци,
ще са по-добри.
Но дали?
хххххххххххххх
Калинки и Гинки България грабят,
а Лъвът наш заспал, незлоблив,
вместо да скочи като опарен
и юмрук върху тях да стовари –
чака някой братушка да го оправи
и бълнува насън: Победих!
ххххххххххххх
Какво лошо певци и актьори да са депутати?
Но защо без акробати?
Нали е цирк, егати
ххххххххххххх
Кой пак не разбра?
Партията е една,
но с много имена.
Все е далавера 😉
ххххххххх
Министър да си в днешно време -работиш на екрана.
От заранта те почва Хекимяна,
след туй си в Нова,
вечер – при Цветана!
И за народа време не остана….
ххххххххххх
„Тези рими са вдъхновени от Радой, който преди повече от 50 години бе хокан за лютата си сатира, но днес думите му още по-ясно кънтят и по нищо не личи, че са писани за друга, тоталитарна епоха. Как ви звучат днес стиховете му:
„Абе, моме проста, кой ти даде поста?
Даде ми го вожда, дето ме оножда.“.
Колко познато, нали? Без значение дали днешните ни „пророци“ идват от Банкя или от Харвард.
Позволихме посредствеността да бъде издигната на пиедестал и сега ще си понесем последствията“, пише във въведението авторката.
„Вероятно днес е нужно повече усилие и енергия, за да стигнат посланията до хората. Такава е нагласата на Патриция – търсеща, бродеща из нищетата на националния дух, из дефицитите на времето и овчедушието на дните ни. Колко странно е, че поезията, родена за метафори, чувства и аристократичност, днес се налага да звучи публицистично, иронично и цинично – за да стигнат, все пак посланията до повече читатели в това IT-време на нечетящите… Познавайки всяка педя от живота си и всичко наоколо, съвременният българин най-често е осквернен и отчаян от съдбата на страната си“, коментира в предговора Лазар Мурджев.
През годините, като експерт по културно-историческо наследство на България, журналистката организира инициативи за опазване на културното и историческото ни наследство. Сред тях са промените на няколко закона, сред които и този за празника 24 май, като славянската писменост е заменена съвсем адекватно и исторически обосновано с българска. Патриция бе инициатор за премахване на тюркския произход на Аспаруховите българи в официалните държавни сайтове, като така бе прекратена историческата гавра с предците ни.
По време на премиерата на последната й книга за Ковид 19 журналистката инициира събиране на дарения за довършване на безвредната и ефикасна българска Ковид-ваксина, създадена от екипа на БАН.
Патриция Кирилова е носител на престижни отличия за родолюбие и Будителски дух, връчени от Международната Организация на обединените българи.
Журналистката има зад гърба си над 25-годишна кариера като журналист, била е редактор на отдел в най-будния вестник – Нощен Труд. Била е главен редактор на седмичника за малкия и среден бизнес „Позиция“.
Първите й интервюта и днес звучат актуално – Вили Цанков: „Властта не може да се пребори с метастазите на престъпността“, Пламен Тимев-Ганди: „Убийствата ги правят политиците, а не групировките“ и едно от най-важните послания на нашите интелектуалци, движението „Не на страха!“, което събуди в ерата на групировките по времето на Виденов заспалото ни общество. От този период датират и първите заплахи срещу журналистката.
Още с дебютната си книга с публицистика „Да свалим маските“ през 2013 г. журналистката зададе дневния ред на обществото и дори политиците започнаха да използват това словосъчетание в медийните си изяви.
Автор е на книгите „ДА СВАЛИМ МАСКИТЕ“ 2013 и „ОЧЕБНИК ЗА МЪЖЕ“ 2018, както и на неудобната книга от разгара на Ковид-кризата „Ковид 19 или войната за душите ни“ – 2021 г.
Патриция е собственик на PR-агенция VIP Communication , която организира мащабните за Балканите форуми за Жени-лидери, за медицина, туризъм, луксозно строителство и индустрия. Тя е главен редактор на информационния портал, част от международната платформа Global Leaders – https://globleaders.com/.
Учредител е и на новата гражданска инициатива – Женски експертен съвет към Общобългарския парламент, магистър е Защита на културно-историческото ни наследство и Член-кореспондент на Международния университет на обединените българи към Организацията на Обединените Българи.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре