Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат „две в едно“ на 9 юни

Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат „две в едно“ на 9 юни, съобщи президентът Румен Радев.

Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“, обясни държавният глава. Отиваме на избори „две в едно“ на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства, каза Радев.

До момента правих пет клетви на пет служебни правителства в президентството, но сега има друга ситуация. Чл. 109 от Конституцията казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание, посочи президентът. Държавният глава каза на политическите формации, че имат време до „изхода на деня в понеделник“ да отправят своите претенции и съвети към Димитър Главчев. Във вторник рано сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа за европейски избори и за избори за национален парламент. След което ще призова и ще говоря с председателя на парламента Росен Желязков правителството да положи клетва в Народното събрание и оттам нататък същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане предаване на властта, обясни Румен Радев.

Неслучайно правя консултации в присъствието на Димитър Главчев, за да може от първо лице да чуе възраженията и претенциите на партиите, каза президентът. „Не забравяйте, според Конституцията, така както вие я променихте, негова е отговорността и той следва да прецени дали да се съобрази с вашите претенции или не“, каза той на присъстващите.

Единственото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е по време на служебното правителство. Дано най-сетне да получим второто плащане, след като редовните правителства не могат, пак по време на служебното правителство, пожела Радев на Главчев. „Ние сме явно единствената държава, която сама заложи политически условия, които не може да изпълни в своя парламент, за да се отпуши плащането по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза президентът. По време на служебния кабинет „Донев“ е единствения съществен документ, който се постигна до момента, за еврозоната – меморандумът за сечене на монети, добави той.

Вижте и

Искам да споделя своите притеснения относно финансите на държавата. В президентството всеки ден сме в комуникация с Българската народна банка, следим всички въпроси. Искам да върна вниманието една година назад, когато Гълъб Донев, с неговия служебен кабинет, излезе и каза, че ако се продължи с популистките политики по отношение на финансите, реалният дефицит ще бъде 6,8%, коментира Радев. Той припомни, че е имало обвинения като „служебното правителство излезе с дефицит 6,8%, ние го направихме на 3%“. Силно се притеснявам, че тези 3% дефицит в края на миналата година са в резултат на значителни особени финансови гимнастики и насилствено „натискане“ на дефицита с изпразване на Фонда за сигурност в енергийната система, където оставихме 850 млн. лв., с декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, с игра с ДДС и парите за общините, коментира президентът.

Моят съвет към Димитър Главчев е Министерството на финансите на служебния кабинет да направи един щателен анализ за финансите на държавата и да излезе ясно да обяви за какво става въпрос. Този насилствено наложен трипроцентов дефицит има опасност тази година да избие нагоре, както и инфлацията. Това е едно от нещата, които трябва да следи и парламентът, каза още Румен Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре