Сега четете
Отказваме разговори за участие в служебен кабинет

Отказваме разговори за участие в служебен кабинет

От „БСП за България“ отказват разговори за участие в служебен кабинет. Темата коментира пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на формацията Корнелия Нинова.

 

„Да е ясно, че ако бъдем поканени на разговори да предлагаме министри, зам. министри, шефове на агенции и т.н. в служебния кабинет – категорично отказваме“, заяви Нинова. Според нея това не е работа на политическите партии, а на „определения за служебен премиер Димитър Главчев да си предложи кабинета. Най-логично е предварително да го обсъди с президента Радев, за да не се получи нова криза и президентът да откаже да подпише такъв кабинет, смята Нинова и допусна, че предварително се водят такива разговори“.

 

Тя каза, че Калин Стоянов е част от Министерския съвет, на който нямат доверие.

 

Нинова коментира и приетите на второ четене изменения в Закона за Българската народна банка. „С тези промени управляващото мнозинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС задълбочават конституционната криза. Опитаха се с нови грешки да поправят грешката, която направиха с промяната в Конституцията. Узакониха конфликта на интереси като допуснаха председателя на Сметната палата, след като му изтече времето като служебен премиер, да се върне и сам да проверява служебния си кабинет и министрите“, добави Нинова. По думите ѝ „това е стъпка напред към разграждане на държавността, към убийство на институциите, към подигравка с правовата държава“.

 

Попитана какво ще предприемат, за да бъде спрян конфликтът на интереси, Нинова отговори, че с гласуване не могат да променят нещата, защото са само 23-ма. Това, което правим, е да говорим, да обръщаме внимание, да даваме аргументи и, ако в това, което правят има и най-малко съмнение за противоконституционност, която ще проверяваме, ще търсим обединение с други парламентарни групи, за да сезираме Конституционния съд, каза Нинова.

 

Нинова добави, че от ПП-ДБ и ГЕРБ, пък и ДПС, започват да се надпреварват предизборно със социални предложения и обещания. Странно е, защото същите тези хора като мнозинство гласуваха бюджета на страната за тази година и когато ние предлагахме социални придобивки, бяхме обвинявани в популизъм, разхищение и че ще счупим държавата, каза тя.

 

Вижте и

Председателят на ПГ на „БСП за България“ отбеляза, че не са правили коалиция с ГЕРБ. „Виждате, че те обещават след изборите отново сглобката да продължи, каза Нинова и добави, че въпросът е защо тогава отиваме на избори.

 

Относно вътрешнопартийните въпроси Нинова заяви, че няма война и тече отчетно-изборна кампания.

 

Нинова коментира и думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков на тема раждаемост, като каза, че си ги обяснява като предизборен трик.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре