Сега четете
Измами с игри във Фейсбук

Измами с игри във Фейсбук

В момента все по-често почнаха да се реализират идентични „огледални измами“ с истински игри на томболен принцип, които се провеждат във Facebook. В оригиналния профил на играта или в лично съобщение отделни потребители получават следното (или сходно) съобщение:

Поздравления, че бяхте избран за победител в моето събитие за раздаване.

Преди да обявим и публикуваме в нашата история

Следвайте инструкциите по-долу:

  1. Моля, регистрирайте се: https://www123give.myfreesites.net/
  2. Щракнете върху Продължи, Върнете се тук и коментирайте „ГОТОВО“ и изпратете доказателство за имейла за потвърждение на екранната снимка, след като сте готови!
  3. възползвайте се от тази възможност, ако в рамките на 60 минути не получим отговор, ще ви анулираме като победител.

Късмет!“

Съобщенията се изпращат от профил със същото име като този, организиращ оригиналната игра, който обаче е наскоро създаден, няма никакви харесвания, нито последователи (или има само няколко). Някои от фалшивите дублирани профили нямат нито един пост, докато други имат по няколко с едно и също копирано съдържание. Линкът, който се изпраща с фалшивото съобщение, води до страница, където искат от вас не да се регистрирате за награда, а да си въведете данните от дебитната или кредитната карта. Това не трябва да правите в никакъв случай, защото става дума за най-обикновена измама с цел кражба на данни от банкови карти. Най-лесно може да разберете, че става дума за измама, от датата, на която ви е изпратено съответното съобщение. Всяка игра има период на провеждане и конкретна дата, когато се тегли томбола и се избират печеливши, а фалшивите съобщения се изпращат преди да е свършила играта, като се твърди, че сте получили някакво специално предимство, което не е упоменато никъде в правилата на играта, но то ще ви помогне да спечелите голямата награда. Другият явен признак за измама е самото съобщение, което е неясно написано, с липса на логика на конкретни места и с очевидната помощ на AI. Все още на български език измамите чрез текстове, писани с изкуствен интелект, са очевидни поради диалектните форми, които се използват и погрешните ударения на специфични български думи. Абсолютно неправилното изписване или изговаряне, ако измамата е чрез аудио (както е при рекламата за несъществуващи продукти, уж създадени от разни измислени български ученици в youtube), на думи на български език, които няма как да бъдат сбъркани от българи, говорещи на своя майчин език, са явен признак за използване на изкуствен интелект.

Вижте и

Преди да въвеждате някъде данни от банкови карти, спрете и помислете. Особено, ако има някакви срокове (от 15 минути или един час), които трябва да спазвате, иначе няма да получите дадената награда, има огромна вероятност това да е измама. Не позволявайте да ви лъжат по най-дебилния начин. Спрете, помислете и проверете!

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре