Сега четете
Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Оттам обясниха, че таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер.

Във връзка с възстановяването на размера на таксата “тротоарно право” главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти. Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара.

Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса “тротоарно право” са около 1.2 млн. лв. годишно, информират от Общината. Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко.

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 г. се е изравнил с този през 2019 г., а туристическият бизнес – този на хотели, барове и ресторанти, е на нивата от преди пандемията Ковид-19, се посочва още в съобщението.

Вижте и

По данни на Националната агенция по приходите оборотът на сектор „Ресторанти и хотели“ през 2022 г. е 4.6 млрд. лв., но внесените данъци и осигуровки намаляват – сектор „Ресторантьорство“ е внесъл 383.7 млн. лв. през 2022 г., което е с 41.9 млн. лв. по-малко от 2019 г.

Любословие.бг припомня, че през 2021 година като мярка в подкрепа на бизнеса, столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС предложиха таксата „тротоарно право“ за заведенията да падне наполовина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре