Сега четете
Столичната библиотека подготвя празнична програма за Международния ден на детската книга

Столичната библиотека подготвя празнична програма за Международния ден на детската книга

„За най-важните хора на света“ е заглавието на празничната програма, която Столична библиотека е подготвила по повод Международния ден на детската книга. Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април да празнуват заедно, съобщават организаторите.

„За най-важните хора на света“ е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най-големият в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хиляди тома детски книги, те ежегодно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хиляди деца и ученици до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години инициативите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се превърна в кауза за много институции, сдружения и публични личности, включително и за Столична библиотека“, разказват от екипа на библиотеката.

Те припомнят, че този празник се отбелязва в цял свят не случайно на този ден – 2 април е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-добрия детски писател и художник, които получават Международен златен медал на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни автори като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен списък фигурират и големите български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.). Тази година официален домакин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „Въображение“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре