Сега четете
За първи път бюджетът на София е толкова демократичен

За първи път бюджетът на София е толкова демократичен

Днес е един изключително важен ден, защото ще бъде гласуван един уникален бюджет – рекорден за София, защото никога не е бил в такъв размер. Това заяви общинският съветник от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България („Спаси София“) на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

 

В дневния ред на сесията e приемането на бюджета на Столичната община за 2024 година.

 

За първи път имаме толкова демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на граждани и на опозицията при изготвянето на Капиталовата програма, на разходната и приходната част на бюджета, отбеляза Бонев. По думите му това е бюджет на развитието на София, защото най-сетне включва проекти за развитието и инвестициите във всички райони на София, особено в северната част на града. Заложени са допълнителни средства за отчуждаване на имоти, включително и в зелени площи, за което ние настояваме от много години, отбеляза Борис Бонев. Той е на мнение, че не трябва да допуска столицата да изпадне в криза, ако бюджетът и транспортната рамка не бъдат приети. Това е залогът, с който работим и се надявам, че останалите политически сили в СОС ще проявят отговорност към своя град, за да бъдат увеличени парите за градския транспорт, за култура, за капиталови инвестиции, за инвестиции в кварталите. Ако не се приеме бюджетът, това няма как да се случи, заяви Борис Бонев.

 

Вижте и

Неговият колега от Бойко Димитров заяви пред медиите, че това е бюджет, който отговаря на заявките, заложени в предизборната кампания. Образованието е наш ключов фокус, над 100 млн.лв. инвестираме за строежи на детски градини, преборихме се за още 15 обекта, за които ще бъде отпуснато финансиране от държавната програма на Министерството на образованието, каза Димитров. Започваме изграждането на две спортни мултифункционални училищни зали, залагаме още 2 млн.лв. за спортни програми за деца, допълни той. Фокусът е и културата – с 15% увеличаваме заплатите в културната сфера и в общинските културни институции. С 50% увеличаваме бюджета на програма „Култура“, информира общинският съветник и каза, че днес ще се гласува доклад, с който ще се кандидатства за още 2 млн.лв. за тази програма. Одобрихме предложението на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Екатерина Йорданова за допълнителни 600 хил.лв. за програма „Европа“.

 

Въвеждаме за първи път граждански бюджет за всеки район, така че жителите да изберат кой проект е важен за всеки квартал. Продължаваме програмата за ремонт и строеж на нови тротоари, като засилваме контрола върху изпълнението ѝ, информира Димитров. Той информира, че в бюджета е заложена програма за строеж на многоетажни паркинги, като през тази година ще бъдат изградени три от тях – метростанциите „Сливница“, „Младост 3“, както и в кв. „Левски“. Предвиждаме още 17 многоетажни паркинги, които да бъдат изградени през следващите години. Инвестициите в градския транспорт са рекордни – над 200 млн.лв. са предвидени за доизграждане на метрото, за нови метровлакове, за ремонт на трамвайни линии, каза още Бойко Димитров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре