Сега четете
С вкус на избори: Габриел се оттегля като номинирана за премиер, ГЕРБ не подкрепя втори мандат

С вкус на избори: Габриел се оттегля като номинирана за премиер, ГЕРБ не подкрепя втори мандат

Мария Габриел ще внесе в понеделник писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

„Всички видяхме, че всички важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори и през последните дни и ГЕРБ отстъпи, но имаше нови искания. За това ние казваме „Не“, каза ще Габриел.

„Не на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност“, добави тя.

„Искам да изразя съжаление за създалата се ситуация. Напрамихме отстъпки, имахме обща основа, но за съжаление ще трябва да се върнем към нея след избори. Ще продължа да бъда вицепремиер до последния ден на това правителство“, каза Габриел и призова за предизборна кампания без манипулации.

Мария Габриел беше категорична, че парламентарната група няма да подкрепи евентуален бъдещ кабинет нито с втория, нито с третия мандат.

Според нея основната причина за провала на преговорите са нови условия, поставени от ПП-ДБ – освен за имената на министрите на отбраната и енергетиката, да има и смяна на вътрешния министър.

Деница Сачева, част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, заяви от своя страна, че не може повече да се злоупотребява с търпението им:

„Няма да допуснем да бъдем използвани, натискани, притискани. Липсата на принципи взриви диалога. Не говорим повече само за личности. Това, което казваме днес, е много ясно: Всичко свърши“.

Според Теменужка Петкова преговорите са провалени заради желанието на ПП-ДБ за власт и постове:

Вижте и

„Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел. Благодарим ѝ за всички усилия, които тя положи. Тя беше един изключителен вицепремиер и външен министър, стоим твърдо зад нея и парламентарната група на ГЕРБ счита, че този политически рекет, който беше упражнен спрямо нашата партия, нашите членове и симпатизанти и нашата парламентарна група, е крайно време да бъде преустановен“.

Междувременно от пост в социалните мрежи на народния представител на ПП-ДБ Манол Пейков стана ясно, че депутатите на групата имат инструкции да се приберат спешно в София и задължително да са в Народното събрание през идната седмица.

„Ясно искаме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи усилия успяхме да изготвим едно добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция, непартньори и неприятели”. Ясно отразяват и какво всъщност реално е мнението на преговарящия екип за самите нас и че с това недоверие, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори”, заяви заместник-председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

На журналистически въпрос какво е условието, което от ГЕРБ не са успели да преглътнат, Габриел каза следното: „В момента, в който дадохме заявка, че може да отстъпим за Министерството на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи“.

И бе категорична, че не е разговаряла с Асен Василев.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре