Официално откриват днес 30-те Чудомирови празници в Казанлък

На рождената дата на известния писател, художник, краевед, журналист и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир ще бъдат открити официално 30-те Чудомирови празници в Казанлък, съобщиха от фондация “Чудомир”. Наситената културна програма ще продължи до 1 април, а в нея са включени изложби, литературни представяния, конкурси, научна конференция, творчески работилници. На казанлъшката сцена гостуват и няколко постановки на трупи и актьори от цялата страна, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона”.

 

Официалното откриване ще се състои в Литературно-художествен музей “Чудомир”, където е и къщата, в която Димитър Чорбаджийски е живял и творил със съпругата си Мара Чорбаджийска. По време на откриването присъстващите ще отдадат почит към автора на неговия гроб в двора на къщата, а в музея ще бъде открита експозицията “Нашенци”, представяща творби, подбрани от Чудомир за последната му изложба. Изложбата ще открие главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева. Участие в церемонията ще вземе хор “Петко Стайнов”, а вечерта ще продължи в зала “Любомир Кабакчиев”, където ще бъде връчена 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”. Това е най-старата подобна награда в страната, а гост се очаква да бъде главният редактор на вестника Михаил Вешим.

 

Програмата днес ще завърши с първата постановка, състезаваща се за престижната награда “Комедиен хит на сезона”. На сцената в зала “Любомир Кабакчиев” ще се качат актьорите от Драматичен театър “Невена Коканова” в Ямбол със спектакъла “Министрите идат”.

 

Вижте и

Сред гостите, които ще вземат участие в Чудомирови празници 2024 в Казанлък, са Мариус Куркински, проф. Петър Стоянович, проф. Алберт Бенбасат , Мира Добрева, Георги Тошев, и други. За поредна година Училището за карикатура на художника Николай Фитков е с международно участие, а гост ще бъде Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на Института за хумор „Кеведо“ към Генералната фондация на университета „Алкала де Енарес“ в Испания. В Музея на розата ще се състои и първото в страната мащабно показване в изложба на съвременна испанска карикатура. В програмата отново е включена и традиционната научна конференция, в която учени от цялата страна ще представят непознати факти за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски.

 

Ежегодно Чудомировите празници са част от културния календар на Казанлък. Те се организират от Литературно-художествения музей, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Целта е да се напомни и да се почете творчеството на един от най-видните автори, живели и творили в града, от чието рождение днес се навършват 134 години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре