Сега четете
Нищо не предполага папката с мандата да се върне празна и да идем на избори

Нищо не предполага папката с мандата да се върне празна и да идем на избори

Започнахме споразумението от бяла страница, написахме го заедно, колегите снощи казаха – ние сме готови да се върнем към първоначалната уговорка, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той уточни, че уговорката е била управление на 18 месеца, по средата на ротация премиерите и министрите да се сменят само по взаимно съгласие.

„Приехме Мария Габриел да е не само премиер, но и външен министър, Николай Денков щеше да е вицепремиер по европейските въпроси“, каза Кирил Петков. Николай Денков и Мария Габриел имат взаимно доверие, тази част от преговорите въобще не е въпрос, Мария Габриел ще бъде в две роли, посочи още той.

„Те казаха не можем да подпишем споразумението, защото имаме нужда от още време“, съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Като основни моменти в споразумението Кирил Петков посочи регулаторите, съдебната система, ограничаване на плаващите мнозинства и реформа в службите.

„Разбираме, че трябва да се движим към по-равно представителство в Министерския съвет. Това, което показахме е, че сме готови да направим по-добра за тях позиция в следващите девет месеца. Ако след девет месеца, тези реформи, за които говорим, са изпълнени – да стигнем до балансиран Министерски съвет. Нашата уговорка беше за 18 месеца, като изтече първоначалната уговорка и си спазим думата, след това стигнем до 50 на 50, но при условие, че реформите не са само на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а са общи“, каза още Кирил Петков.

Сядаме днес, разбираме се за програма в следващите седем дни, призова Кирил Петков.

Вчерашното им предложение и този договор – споразумение за реформи е мястото, на което бяхме готови да се съгласим. Моят въпрос е какво се случи между този договор и вчерашната неготовност за подписване и защо времето се оказа фактор, когато Конституцията ни дава седем дни, попита Кирил Петков.

Колегите бяха прочели внимателно споразумението и нещо в него ги е притеснило, за да направят крачка назад, коментира той. Днес се надявам да получа отговор какво, уточни Кирил Петков.

Имахме конструктивен диалог, и четирите дами се държаха професионално, каза той за хода на преговорите с екипа на ГЕРБ-СДС. Вчера колегите ни изненадаха, че не могат да подпишат този договор и са готови на първоначалната уговорка за Министерския съвет, подчерта Кирил Петков.

Вижте и

Мария Габриел може днес по Конституция да вземе папката от президента и в следващите седем дни да довършим тези две- триизречения, които ги притесняват от споразумението. Нищо не предполага папката да се върне празна и да идем на избори“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ снощи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел заяви, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Имахме почти пълно съгласие по текста на споразумение. Беше подготвен текст на законодателна програма. ГЕРБ отказа да влезе в обсъждането му, заяви също на извънреден брифинг премиерът в оставка Николай Денков.

Днес държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група – на ГЕРБ-СДС. Планирано е това да се случи в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре