Сега четете
Светия синод се събира за извънредно заседание

Светия синод се събира за извънредно заседание

Извънредно заседание на Светия синод ще има днес, което е свързано с кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи в полунощ пред журналисти пред Синодалната палата, Белоградчишкият епископ Поликарп, който беше викарий на патриарх Неофит.

Епископ Поликарп не уточни в колко часа ще започне заседанието на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Заедно с него беше и главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим, който прочете официалното съобщение на БПЦ-БП за кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което БТА публикува.

„На 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния български патриарх Кирил“, се посочваше в официалното съобщение на Българската православна църква – Българска патриаршия за кончината на патриарх Неофит.

На това извънредно заседание на Светия синод се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според Устава на БПЦ-БП, „когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя, и ръководи делата на Българската православна църква – Българска патриаршия до избирането на наместник-председател, което се извършва в седемдневен срок от овдовяването на патриаршеския престол“.

Наместник-председателят със Светия синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Вижте и

Светият синод определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

„Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред“, се казва в Устава на БПЦ-БП.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре