Сега четете
Народното събрание единодушно прие оставката на премиера Николай Денков

Народното събрание единодушно прие оставката на премиера Николай Денков

В началото на заседанието на парламента Николай Денков заяви:

„Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи точно преди 9 месеца – на 6 юни 2023 г. Нека припомня около какви задачи се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо – да излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство. Второ министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. За следващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето – в края на всеки 9 месеца министър-председателя да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто – правителството да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми. Пето да се подготвят и приемат промени в конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним ключовата 6 точка – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“.

Денков подаде оставка ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета. След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент – ГЕРБ-СДС.

Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

Вижте и

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

И след гласуване на оставката на правителството кабинетът ще продължи да работи, докато бъде избран нов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре