Сега четете
Мика Зайкова:Когато средната пенсия достигне на нивото на издръжката на живота тогава мога да кажа ,че българският пенсионер живее европейски

Мика Зайкова:Когато средната пенсия достигне на нивото на издръжката на живота тогава мога да кажа ,че българският пенсионер живее европейски

Няма вече нужда от толкова представяне Мика Зайкова всеки гражданин е чувал за нея и гледал по ТВ.

Два пъти председател на парламента депутатка от „ИТН“ През годините е чест гост в медиите, коментирайки икономическата политика на правителствата на България.

Аактивен участник в предаванията на 7/8 ТВ –Вечерното шоу на Слави Трифонов, „Студио Хъ“ и други.

Мика Зайкова е  икономически анализатор и финансов експерт.

Тя даде интервю за „Любословие“

Сега тази година нали ще има увеличение  на пенсиите от 1Юли 2024 г ,дали българският пенсионер взима достатъчно да живее европейски живот?

Съжалявам,че ще го кажа ,но при средна пенсия при порядъка от 770 лв при издръжка на живот от 1430 лв може да си представите как се чувства българският пенсионер.

Не забравяйте,че от 1 Юли ще се увеличат пенсиите с 11% ,обаче най-важното е ,че излиза не само българският пенсионер ,но всички ще плащаме и по-скъп ток ,като отпадна и нощната тарифа и се увеличава двойно цената.

Според вас колко трябва да получава един пенсионер ,за да живее нормален живот?

Когато средната пенсия достигне на нивото на издръжката на живота 1430 лв тогава мога да кажа ,че българският пенсионер живее европейски стандартна живот.

За минималната пенсия да не говорим там нещата са трагични.

Вие сигурно сте пътували предполагам много по Европа да кажете мнение как живеят хората?

Да пътувала съм много и знам как живеят добре хората на запад ,даже синът ми е в Америка разликата е огромна.

Имаше през 90-те години едно култово  ТВ  предаване „Как ще ги стигнем“ на покойният Тодор Колев да ли ще ги стигнем наистина?

За съжаление едва ли ще го направим през този век ,защото ние се мъчим да стопим инфлацията,която не можем да догоним ,камо ли да догоним издръжката на живота,която е много скромна в България.

Българското здравеопазване също не е на ниво повечето от услугите се плащат и повечето пенсионери не могат да си го позволят и нещата хич не са красиви.

Моят син е в Америка и ме пита как така заплащате след ,като аз съм здравно осигурена такова нещо там няма.

Българите се топим всеки ден децата избягаха в чужбина и колкото да взимат добри заплати там те не са си в родината.Аз мисля ,че ако имаме добри условия и да нямаше толкова много корупция в България биха могли да дойдат сериозни инвеститори ,които да развият икономиката,нашата промишленост запада пътищата не са ни във ред .

Работата е там ,че дори и за Айти специалистите няма вече много работа.

Какво вие мнението сега за тази ротация те не могат да се разберат кой повече да има власт и кой наистина да работи за България?

Много добре знаете,че аз съм от „ИТН“не съм много привърженик на „ГЕРБ-СДС“,но не можем да отречем,че политическата партия „ПП“е втора политическа сила и иска да командва и „ГЕРБ-СДС“ са във правото си.Това е партия със традиции ,която има свой хора ,които са постигнали нещо и биха могли да управляват малко по-добре.

Много от министрите са смяна и друго е когато Лазар Лазаров беше министър и вицепремиер ,или Емилия Масларова хора ,които разбират от тези материи ,но не само социалната политика е проблем ,а проблем са всички останали политици.

Вижте и

Каквото ти е мнението за  еврото хората се плашат много за неговото въвеждане?

Ние сме с единият крак във Еврозоната само ,че не ползваме нейните облаги не ползваме евтини кредити.Примерно едно е да вземеш кредит на 10% друго е да вземеш на 4%.

Какво  вие мнението за войната в Русия?

Българинът не можеш да го накараш да воюва срещу Русия и е грозно ,че се мъчат да заличават Русия от нашата история това дразни хората и не го приемат ,защото Русия ни е освободила от Турско Робство.Изхода от цялата история е да се тръгне към примирие и да се борим за мир.

Украйна не е член на „НАТО“ нито член на“ ЕС“ и нямаме никакъв ангажимент към нея само ,където е изпаднала в беда .Трябва да се седне на масата на преговорите и да се достигне до някакво примирие.

Какво харесва  Мика Зайкова като хоби или развлечение през свободното време?

Аз съм много заета помагам на „ИТН“ с икономически анализи гледам  ТВ главно политически коментари  ходя на театър и на опера.В последно време съм много съм разочарована от българската опера ,защото при едно гостуване на Райна Кабайванска ,която е дошла с тежки одежди и хора нямаше никакви декори добра атмосфера.

Какво ще кажете за младите ,които искат да постигнат нещо?

Младите трябва да учат не само една специалност ,а няколко ,за да имат познания много и да са равностойни с другите и да са полезни за себе си и за другите.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре