Сега четете
Тодор Тагарев: България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна

Тодор Тагарев: България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна

България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването в Народното събрание. Не сме обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността с Украйна, добави министърът.

Депутатите изслушват Николай Денков и Тодор Тагарев заради казаното от премиера по време на посещението му в Украйна, че България ще обсъди дали да подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев, както и по темата за международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж. Изслушването е по искане на „БСП за България“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение, предаде Франс прес. „Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Срещата в Париж беше работна среща за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща“, обясни Тагарев.

Има някои страни, които са подписали такива споразумения (с Украйна – бел.ред.) на двустранна основа, като те са в духа на декларацията на Г-7, към която и ние се присъединихме за даване на гаранция за сигурността на Украйна, в случай че войната вече е приключила, тя отново обект на агресия, все още не е станала член на НАТО, обясни Тагарев. Ние такова споразумение не готвим, ако решим, то абсолютно задължително ще изисква санкцията на парламента, каза министърът.

„Ние не можем да поддържаме позиция, която не е одобрена национална позиция. Ние се придържаме твърдо и категорично към националните позиции“, заяви той по повод срещата в Париж.

Вижте и

България е поела ангажимент в съответствие на решенията на Народното събрание и в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи, каза Тагарев. Програмите на НАТО са за обучение по например английски език, без въоръжение. Вашите решения предвиждат обучения на украински военнослужещи, включително с въоръжение. Достатъчно прозрачни сме, когато има такива обучения, обясни той. Тагарев каза още, че такива военнослужещи, обучаващи се с въоръжение, няма в България.

Тагарев посочи, че не е коментирал изпращането на български военнослужещи на мисия в Молдова във връзка с възникналото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски регион.

Тодор Тагарев обясни, че с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров е подписал писмо за намерение (октомври миналата година – бел. ред.), с което се потвърждава готовността на България да помага на Украйна с дипломатически, политически, хуманитарни и военни мерки. Също така разширяваме възможностите за сътрудничество в областите образование, военнотехническо сътрудничество и подготовка на наша територия. Всяко едно конкретно действие ще иска одобрението на Народното събрание, каза още министърът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре