Сега четете
Зеленски бие тревога,че без нова военна помощ страната му няма да може да отбранява черноморския плавателен коридор

Зеленски бие тревога,че без нова военна помощ страната му няма да може да отбранява черноморския плавателен коридор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че без нова военна помощ страната му няма да може да отбранява черноморския плавателен коридор, който позволява на Киев да изнася милиони тонове зърно за световните пазари, съобщиха Ройтерс и БТА.

Украйна установи миналия август собствен коридор за корабоплаване, обхващащ нейното собствено западно черноморско крайбрежие – месец след като Русия се оттегли от продължилото една година споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, което позволи да се запази износа по Черно море на близо 33 млн. тона украинско зърно. Миналия месец британското външно министерство заяви, че Украйна се стреми да изнесе цялото събрано миналата година зърно въпреки руските атаки по нейните пристанища и инфраструктура.

Създадохме нов маршрут в Черно море„, припомни Зеленски в интервю за Си Ен Ен, описвайки плавателния коридор като „голям успех“, който до момента е позволил износа на близо 30 млн. тона зърно и друга селскостопанска продукция.

Същевременно той предупреди, че ако Конгресът на САЩ не одобри 60 млрд. долара нова военна помощ, бъдещето на коридора ще бъде поставено под въпрос. ООН заяви, че руската инвазия в Украйна, започнала преди две години, изостря световната продоволствена криза. Както Украйна, така и Русия са големи износители на зърно.

„Мисля, че маршрутът ще бъде затворен, защото за защитата му се нуждаем от боеприпаси, противовъздушна отбрана и други системи„, заяви Зеленски.

Вижте и

ООН съобщи, че е имало десетки атаки срещу украинските обекти за производство и износ на зърно. Русия твърди, че нанася удари по военната, но не и по цивилната инфраструктура.

Консервативните републиканци в Камарата на представителите на САЩ заплашват, че ще блокират допълнителната военна помощ за Киев. Украйна изпитва недостиг на боеприпаси, особено на тежки артилерийски снаряди. През последната година, по данни на правителството, страната е добила около 80 млн. тона зърно и маслодайни култури, включително излишък за износ в размер на около 50 млн. тона.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре