Сега четете
За да имаме перспектива в зелената сделка, имаме нужда от новата мощност на АЕЦ „Козлодуй“

За да имаме перспектива в зелената сделка, имаме нужда от новата мощност на АЕЦ „Козлодуй“

За да имаме перспектива в концепцията на зелената сделка, категорично имаме нужда от новата мощност на Атомната електорцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев в хода на обсъждането на проекторешенията за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Радев е в пленарната зала по настояване на парламентарната група на „Възраждане“. Той посочи, че на страната ни са нужни сериозни базови мощности. Ядрената енергетика предоставя такова нискоемисионно решение, отбеляза той и добави, че една от нискоемисионните технологии е ядрената.

Добре е, че се оформи едно ясно разбиране, че в дългосрочен хоризонт ние трябва да разчитаме на допълнителни ядрени мощности, които предоставят базова електроенергия и, разбира се, много амбициозните ни планове за агресивно разширяване на преносната мрежа вътре в страната, трансграничната ни свързаност, допълнителните системи за съхранение – това са новите проекти, за които говорим. Евентуално изграждане на допълнителни генерации, по възможност с максимален часови хоризонт на работа, в рамките на календарна година – това е съвместният проект, по който работим с Румъния и да стартираме добър проект за усвояване на хидропотенциала на долното течение на река Дунав, посочи министър Радев.

Той бе категоричен, че това са смислени проекти. По отношение на избора на технология – да, във времето назад е избрана технология IP1000 за ядрен остров. Аз твърдя, че в този период се е подходило изключително отговорно и ангажирано, каза министър Радев. По думите му технологията е надеждна, сигурна, добра. Това решение е изключително адекватно на нуждите на нашата енергийна система и по отношение на мощност, начин на работа, гъвкавост, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре