Сега четете
Промяната на пазара на електроенергия след 1 юли няма да окаже влияние на цените

Промяната на пазара на електроенергия след 1 юли няма да окаже влияние на цените

Промяната на пазара на електроенергия след 1 юли няма да окаже влияние на цените, обясни председателят на парламентарната Комисия по енергетика и народен представител от „ГЕРБ-СДС“ Делян Добрев на енергиен форум в София, организиран от „Капитал“. По думите му предлагането на електроенергия ще нарасне, по същия начин ще се повиши и търсенето й. „Когато се увеличи с една и съща стойност търсенето и предлагането, това няма никакво отношение към пазарните цени“, коментира депутатът и допълни, че това не означава, че цените ще са същите, но тази промяна няма да окаже влияние върху тях.

По повод проблемите, свързани с присъединяване на нови възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) към мрежата, Делян Добрев заяви, че се предлага да се въведе гъвкава схема на присъединяване на различните източници. Изследване на Електроенергийния системен оператор в Североизточна България е показало, че енергията от слънце и вятър се застъпва само в 2 процента от времето. Според него може тези двама различни производители на електроенергия да бъдат присъединени към една мрежа. „Най-хубавото е, че това става без допълнителни инвестиции. Ние просто вдигаме ефективността на работа на тази мрежа“, изтъкна председателят на енергийната комисия.

Въвеждането на временната схема за присъединяване към мрежата е свършила много работа, коментира още Добрев. Той припомни, че тя работи там, където има възможност да се използват съществуващи съоръжения, които се пазят като резервни. Целта е да бъдат присъединени ВЕИ веднага, докато се строи новото съоръжение. Почти всички присъединявания са по въпросната временна схема. Проблемът е, че тази схема не е достатъчна, защото мрежата към момента пак е претоварена и масово се отказва ново присъединяване на ВЕИ, обясни Добрев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре