Сега четете
Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър

Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър

Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти, попитан за предстоящата ротация във властта. Днес президентът участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

Всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и общество. Радев изрази надежда управляващите да си „дават сметка за това, защото хората виждат едни припирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с очакванията им като граждани“.

Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта. Действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт съответно да си вземе своите решения в този процес, допълни държавният глава.

Попитан за случващото се в прокуратурата Радев заяви, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. „Това е големият въпрос. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и да стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни“, каза Радев. По думите му това е тест и възможност и за съдебната система, изпълнителната власт, за Народното събрание, да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости, каза Радев и посочи, че и от това ще се види колко парламентът е ангажиран с решаването на този казус.

Не мога да обсъждам по какви механизми работят структурите за сигурност, каза Радев на въпрос за криминалните лица информатори на службите за сигурност. Този въпрос може да отнесете към тях, допълни той.

По думите на Радев има граница, чието подминаване може да има деструктивни последици.

Вижте и

Попитан дали по време на служебните правителства е имало министри, които са сигнализирали за някакъв натиск, Радев заяви: Не, такава информация от служебни министри не е достигала до мен. И от службите не е достигала, добави президентът.

На въпрос дали прави партия той заяви: Да сте ме чули аз да говоря за Трети март, за такава партия. Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партията Трети март. Питайте ги какво толкова ги притеснява, но явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото.

По думите му затова и гражданите търсят някаква алтернатива. Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще го оповестя лично, категоричен бе Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре