Сега четете
Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен. Това мнение изрази пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

Министърът определи анализа като изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен доклад. Има оптимистични елементи – повишаването на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, заедно трябва да ги решаваме, добави той.

Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове, посочи Тагарев. Очаквам утре Министерският съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната, добави той. Проблемите са изключително сложни. Един, от които, е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес, обясни той.

Законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става дума за особен тип поръчки за сигурността и отбраната. Единственият проблем, който виждам, е включването на многонационални проекти за придобиване на определени способности. Когато няколко страни се договарят е ясно, че няма да действат по нашия закон за обществени поръчки. Ще анализираме и ще направим предложения и за законови промени, ако това се наложи, коментира Тодор Тагарев.

Вижте и

Според него никой няма уверение, че ще бъде министър след ротацията. Има неопределеност около въпроса как точно ще се осъществи ротацията, каза Тагарев и добави, че не се притеснява.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре