Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото

В регионален план изоставаме и заради това инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото. Това каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той представи анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. на годишната конференция на началника на отбраната.

Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и близките десетилетия ще се харчи за отбрана, добави адмирал Ефтимов.

Говори се за минимум 2% от Брутния вътрешен продукт в НАТО за разходи за отбрана. Когато стигнем тези 2%, има технологично време да бъде даден резултат. Румъния харчи 2% от 2017 г. и сега се вижда колко са напред, посочи адмирал Ефтимов. България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

Според Емил Ефтимов набирането на личен състав е свързано със състоянието на въоръжението и техниката. Младият човек иска съвременно въоръжение и техника, иска предизвикателство пред интелектуалния му капацитет, а не да ги връщаме в миналото. За следващите години бюджетът е почти изчерпан и няма възможност да бъдат стартирани много други проекти. Инвестиционната план програма има два варианта – 2% и 2,5%. Ако има консенсус в обществото, воля в Народното събрание, държавната политическа власт, аз апелирам да наваксаме. Това ще се отрази върху хората и мотивацията, както и авторитета на България в регионален и международен план, коментира адмиралът.

Помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на Българската армия, заяви адмирал Ефтимов. По думите му колкото повече ново въоръжение придобиваме, толкова можем да освободим.

Вижте и

Относно некомплекта в армията адмиралът посочи, че се обръща към младите войници и те да кажат как според тях военната служба може да стане по-атрактивна. Състоянието на въоръжение и техниката и заплащането вървят паралелно. Трябва да предложим и други механизми – социална политика, жилищна политика. Социалният пакет отпадна от закона за отбраната и въоръжените сили още 2009 г., отбеляза той. България не трябва да създава вакуум в основата на сигурността, заяви той. По думите му фокусът трябва да е върху Българската армия и възстановяването на нейните възможности.

Не е взето политическо решение за изпращане на военнослужещи Червено море, добави началникът на отбраната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре