Сега четете
100% наглост, 0% телешко (В света на измамите с храни)

100% наглост, 0% телешко (В света на измамите с храни)

Ще разгледаме накратко две марки, от които аз не бих си купил нищо, защото най-нагло мамят и подвеждат потребителите. Ще видим и по един техен продукт, от който става ясно за какви колосални измами говорим. Първото нещо, за което става дума, е „варен колбас тип Телешки“ под бранда „Народен“. Фирмата много хитро е добавила думичката „тип“ пред телешки и винаги може да се оправдае, че не е написала точно, че саламът е телешки. Но всъщност точно това е написала. И хората точно това биха разбрали. Всеки, когато види някъде да пише, че даденият колбас е тип Телешки (и обърне внимание на тази подробност, което изобщо не е сигурно), ще помисли, че дори цялото месо да не е телешко, все ще има нещо телешко в продукта. От наименованието не става ясно, че всъщност това не е телешки продукт, защото съдържа 0% телешко месо. От наименованието не става ясно, че са използвани всякакви други меса, но не и телешко. Името на продукта е изключително подвеждащо, не е вярно и е откровена измама. И това, че се допуска от регулаторите, не го прави по-приемливо, а означава, че те не си вършат ккакто трябва работата. За да не сме голословни, да видим какво е съдържанието на този колбас- тип телешки.

Съставките му са следните: свинско месо, сланина, механично отделено свинско месо, кожна емулсия (свинска кожа, вода, сол, стабилизатори: дифосфати, полифосфати), механично отделено птиче месо, вода,  говеждо месо (24%), картофено нишесте, сол, стабилизатори, овкусители, антиоксиданти, регулатори на киселинността, оцветители, суроватка (включително лактоза), свински протеин, ароматизанти. Някой може да се зачуди защо казвам, че изобщо няма телешко, като в съдържанието е споменато, че има цели 24% говеждо. Ами именно- говеждото месо не е телешко. Ако беше, в съдържанието просто щеше да бъде написано телешко, а не да се използва наименованието „говеждо“. Но този продукт дори не е говежди, защото в него има много по-голямо количество свински части и производни продукти, огромно количество вода и сол (които заедно повишават теглото и обема на продукта, без да предлагат нищо в замяна), има картофено нишесте, купчина химикали и химически добавки. Дори има млечни продукти, които изобщо не е необходимо да се използват при производството на колбаси. В действителност това най-вероятно е свински салам с добавка на говеждо и пилешко месо. Не е ли интересно, че съвсем случайно са пропуснати процентите на използваното свинско и пилешко месо.

Вижте и

При другия продукт, варен колбас тип Телешки на „Мегдана“, положението е още по-трагично. Там дори говеждото месо почти не присъства. То е 1,3%. Вие сериозни ли сте? Та тя водата е по-голям процент в този салам, отколкото говеждото месо. А съответно телешко месо отново няма- 0%. Нека все пак да видим цялото съдържание на това нещо, което ни предлагат да ядем: механично отделено пилешко месо, емулсия свински кожички (свински кожички, вода, стабилизатори: дифосфати, полифосфати; сол), вода картофено нишесте, соев протеин, говеждо месо 1,3%, сол, стабилизатори: дифосфати, полифосфати; антиоксидант, регулатор на киселинността, оцветител, консервант и подправки.

Ако си купувате колбаси, очевидно е безсмислено да опитвате да се ориентирате само по техните наименования, защото те в повечето случаи ще ви подведат, тъй като съставът им може да е напълно различен. Затова си направете труда да прочете какви са съставките или просто изобщо не купувайте такъв вид продукти. Няма да умрете, ако не ядете салами. И без това в тях вече няма никаква хранителна стойност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре