Сега четете
В Китай посрещат Годината на Дракона

В Китай посрещат Годината на Дракона

На 10 февруари в Китай настъпва Годината на дракона. Жителите на страната наричат събитието Пролетен фестивал и се готвят да почиват и празнуват до 17 февруари.

Според традиционната система на китайското летоброене зодиакът винаги се съчетава с един от петте основни елемента (огън, вода, дърво, метал и земя) и съответния цвят (червено, черно, зелено, бяло и жълто). През 2024 г., според цикличната закономерност, Драконът съответства на дървото и зеления цвят, поради което годината ще премине под знака на Зеления дървен дракон.

В навечерието на празника улиците на китайските градове са украсени с йероглифа за „щастие“, червени фенери – традиционен атрибут на Пролетния фестивал – и, разбира се, фигури на дракони. Хората с удоволствие позират близо до тях, за да си направят запомняща се снимка със символа на годината.

Драконът заема най-важното място в традиционната китайска култура. Създанието символизира сила, величие, благородство и мъдрост. Народът Хан – най-голямата етническа група в Китай, нарича себе си потомци на дракона. В древни времена драконът се свързвал с върховния владетел – китайският император е наричал себе си „истински дракон – син на небето“. Той е седял на „драконовия трон“, а церемониалното му облекло се е наричало „драконова роба“, върху която задължително е бил бродиран този символ на императорския двор.

Съвременните китайци се опитват да не изостават от древните владетели и активно купуват дрехи с образа на дракон за Нова година. Като цяло обновяването на гардероба в навечерието на Пролетния фестивал е една от новогодишните традиции в Китай. Според поверието, ако животинският символ на предстоящата година съвпада със зодиакалния знак на човека, той през следващата година задължително трябва да носи червено –  червени дрехи, чорапи, бельо или гривна.

Подобно съвпадение, което се случва веднъж на дванадесет години, предвещава нелека година. Червеното обаче, както казват хората, може да отблъсне злите духове и да предпази от лош късмет. Ето защо новите дрехи в червено или в цветовете на дракона са чудесен подарък за семейството и приятелите за Нова година.

Пролетният фестивал е семеен празник и китайците се стараят да се съберат с родителите и роднините си. Периодът е свързан с масово движение, като се очаква жителите на страната да направят около 9 милиарда пътувания, от които 7,2 милиарда ще бъдат осъществени с личен транспорт, а 1,8 милиарда – със самолети, влакове, автобуси, кораби и други транспортни средства.

Колкото повече наближава китайската Нова година, толкова повече бизнес и обществено-политическият живот в страната замира.

Вижте и

По традиция в навечерието на Пролетния фестивал китайците приготвят традиционни новогодишни лакомства. В северната част на Китай се приготвят кнедли с различни пълнежи – с месо, яйца или зеленчуци, а в южната част на страната – десерт от лепкав ориз, наречен нянгао. Колкото повече ястия има на масата, толкова по-добре.

Преди Пролетния фестивал е обичайно да се извършва основно почистване, за да бъде отпразнувана Нова година в чистота и ред. Йероглифите за „прах“ и „остарял“ се изписват по различен начин на китайски, но се четат по един и същи начин – чен. Благодарение на това съзвучие китайците са уверени, че почистването на прах помага на хората да се избавят от неуспехите и проблемите на изминалата година.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре