Сега четете
С набирането на витамин D ще трябва да се внимава

С набирането на витамин D ще трябва да се внимава

Недостигът на витамин Д в повечето случай не е животозастрашаващ и не води до трайни здравословни проблеми. Най-често симптомите се свеждат до липса на настроение, отпадналост и умора, като те могат да се подобрят с прием на хранителни добавки. И ако липсата на достатъчно витамин Д е добре позната и напълно лечима, то до този момент не се беше обръщало достатъчно внимание на възможните проблеми свързани с прекомерните количества на витамин Д.

Според ново изследване на учени от Харвардския университет прекомерното наличие на витамин Д може да доведе до много по-сериозни проблеми отколкото липсата на витамин Д, като например болки в мускулите, камъни в бъбреците и прекалено често уриниране.

От заключенията на изследването става ясно, че рекорден брой хора в САЩ и Европа страдат от прекомерни количества на витамин Д, като основната причина е само една. Според ръководителят на експериментите, др. Лутер Ериксен, все повече хора решават, че тяхното лошо настроение или спад в продуктивността в офиса се дължи на липса на витамин Д. Без да са си направили тест за недостиг на витамин Д, те прибързано започват да приемат добавки за витамин Д, които може да се окажат в най-добрия случай излишни, а в най-лошия пагубни за тяхното здраве.

Почти винаги преди човек да започне някакво лечение – чрез хранителни добавки или лекарства – той си прави тестове, за да разбере дали има нужда. В случая с витамин Д както и други хормони като естроген и тестостерон, хората масово предполагат, че нямат достатъчно и без никакъв лекарски съвет или предписание започват да приемат добавки“.

Вижте и

Тестовете за недостиг на витамин Д са кръвни и могат да се направят в повечето лаборатории и болнични заведения. Все по-нашумели са и домашните тестове за витамин Д, които показват резултати в рамките на до 10 минути. Без значение кое ще изберете, лекарските организации се обявяват строго срещу приема на каквито и да е хранителни добавки, без да бъде доказана нужда за това.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре