Сега четете
Постигнахме споразумение за разрешаване на кризата в СОС

Постигнахме споразумение за разрешаване на кризата в СОС

Постигахме споразумение, един по-широк консенсус, направихме всички крачка напред – нито крачка встрани, нито крачка назад, за разрешаване на кризата в Столичния общински съвет (СОС). Това каза общинският съветник от „Синя София“ Вили Лилков. Попитан дали ще подкрепят номинацията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Цветомир Петров, Лилков, заяви: „засега да“.

Той добави, че ще подкрепят председател, за да може общината да започне работа в интерес на софиянци. Нямаме никакви предварителни уговорки за комисии и всякакъв друг тип договорености. Договорихме се единствено за това временно да изберем председател, каза още той.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера посочи, че се работи по формулата „временно решение, с временен избор до месец юли“. Наречете го това тестов, карантинен, изпитателен период, с идеята да започне работата на общинския съвет, каза Контрера и поясни, че председателят не е ротационен. Няма коалиции, няма мнозинство, никой не дава подкрепа занапред, това е просто административно преодоляване на една пречка и нищо повече, каза още Контрера.

Може би днес, след тримесечно безвремие в общинския съвет, най-сетне ще има „бял дим“ и най-сетне ще има избран председател, каза общинският съветник от „Продължаваме промяната -Демократична България“ („Спаси София“) Борис Бонев. Това, което се разбрахме, е това да е временно решение до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия на общинския съвет, каза Бонев. Той отбеляза, че не става въпрос за коалиция, сглобка или каквото и да е друга форма на даване на политическо доверие.

Политическо мнозинство в СОС в момента няма, има широко споразумение за конкретна фигура, но много е важно да се уточни, че по никакъв начин, освен това на масата на преговорите, не е обсъждано. Ние от ГЕРБ-СДС оставаме опозиция в СОС, коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Няма коалиция, мнозинство, сглобка, заварка или каквото и да било и доказателството са трите месеца болезнен процес, каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. На поредната среща днес всички политически групи декларираха, че е време да намерим някакъв компромисен, временен вариант, който е тестов, до началото на следящия политически сезон, който е през есента, каза Прошков. По думите му в противен случай влизаме в хипотезите за избори. Той заяви, че от групата имат решение и то е съгласувано с ръководството. Той посочи, че Цветомир Петров е компромисна кандидатура. Това е млад човек, а неговата тежка роля е да е един администратор на процеса и нищо повече, добави той.

Вижте и

Имаме решение от вчера на колективния орган на градския съвет да намерим решение при наличието на широк консенсус, каза общинският съветник Иван Таков от „БСП за България“. Той посочи, че са чути заявления от всички партии, с изключение на „Има такъв народ“, че са склонни да се търси временно решение, за да заработи общинският съвет, тъй като „градът е в аварийно състояние“. Надявам се днес разумът да вземе връх и най-накрая всички натрупани проблеми да започнат да се решават и да започнем да си говорим в комисиите в залата, а не през медиите и да продължаваме да се обясняваме защо не работи общинският съвет, коментира той. Всякакви спекулации, че има някакво съглашение, разбирателство, сглобки, коалиции, некоалиции, са абсолютна спекулация, каза Таков. Попитан за призива на Корнелия Нинова за неподкрепа на кандидат, предложен от ПП-ДБ-СС, Таков заяви, че има решение на градския съвет и на групата.

Ние сме за една широка подкрепа на Цветомир Петров, с което искаме да отпушим работата на общинския съвет, каза общинският съветник от „Възраждане“ Красимир Гълъбов. Той посочи, че от „Възраждане“ ще останат опозиция, ще отстояват техните политики. Не е имало убеждения, няма сглобки, няма договорки за комисии, каза още Гълъбов.

Любословие.бг припомня, че днес СОС ще направи осми пореден опит да избере председател, след като последният такъв отново беше неуспешен. Единствената точката в дневния ред на заседанието днес, анонсирано на сайта на СОС, е избор на председател.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре