Сега четете
България е сред най-силните поддръжници на европейската интеграция на Украйна

България е сред най-силните поддръжници на европейската интеграция на Украйна

България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от началото на руската агресия и ще продължи да го прави толкова, колкото е необходимо. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Желязков е на посещение в Киев начело на делегация от български депутати по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук.

 

Желязков отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно, и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

 

България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента. Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

 

Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате – военно-техническа и хуманитарна, обърна се украинският президент Володимир Зеленски към българските парламентаристи. Всяка подкрепа от България е важна за нас, никога няма да забравим това, което страната ви прави, заяви той. Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа, в България лично се уверих, че българите са на наша страна, на страната на мира, добави Володимир Зеленски.

 

Президентът на Украйна отбеляза, че въздушната тревога, на която българската делегация е станала свидетел, е дала възможност на народните представители да разберат какъв е животът на украинските граждани. Постоянните ракетни атаки поставят на преден план пред нас необходимостта от осигуряване на адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато цел на атаките са обекти от енергийната инфраструктура, добави Володимир Зеленски.

 

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива, подчерта председателят на Народното събрание. Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа. Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство, отбеляза Росен Желязков. Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, допълни Росен Желязков. Той изрази задоволството на България от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

 

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Вижте и

 

Росен Желязков припомни, че на 11 януари в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

 

В българската делегация, водена от председателя на парламента, са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна, съобщиха по-рано от пресцентъра на парламента. Българската делегация поднесе цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре