Сега четете
ВНИМАНИЕ потребители на Нетфликс пропищяха от фалшиви есемеси за злоупотреба за лични данни!!!

ВНИМАНИЕ потребители на Нетфликс пропищяха от фалшиви есемеси за злоупотреба за лични данни!!!

Нова фишинг схема с есемеси, която засяга популярна стрийминг платформа, краде лични данни на българи. За новата измама ни сигнализираха зрители на bTV.

В малките часове на последните два дни потребители на Нетфликс у нас са получили есемеси от номер InfoSMS – популярна платформа за изпращане на текстови съобщения при заплащане на сметки, възстановяване на регистрации онлайн и други.

Есемесът, уж от Нетфликс, гласи (запазили сме правописа): Potv’rdete dannite si v ramkite na 24 chasa, predi akaunt’t vi da b’de ogranichen.

Това съобщение е последвано от линк, който уж е на популярната стрийминг платформа, но изписан малко по-различно: myflixprofile. След като последваме линка, страницата също е едно към едно копие на известната стрийминг платформа.

И тук вече е мястото, където въвеждате имейл или телефонен номер, както и парола.

При проследяване на линка в популярна платформа за проверка на URL адреси излизат два източника – един от Франция и един от Русия. От конкретният IP адрес излизат още интересни линкове, като такива свързани с популярната платформа за банкиране Револют, медията „Гардиън“, сайтът за онлайн разговори Zoom, стрийминг платформата Spotify и много други.

От там отбелязват още, че ако в текстово съобщение или имейл има линк, който потребителите не разпознават, не трябва да кликваме на него. Платформата съветва още незабавно да сменим паролата си, както и да изпратим имейл на официалните им адреси.

Малко статистика

Вижте и

Над една пета от фишинг имейлите идват от Русия, като това е най-разпространеният вид кибер престъпление в света. Всеки ден се изпращат 3,4 милиарда спам имейли.

Най-често се крадат лични данни. Google блокира около 100 милиона фишинг имейли на ежедневна база.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре