Сега четете
Министърът на икономиката Богдан Богданов влиза в открита война срещу цените на мобилните оператори

Министърът на икономиката Богдан Богданов влиза в открита война срещу цените на мобилните оператори

Ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите, каза  министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по повод индексацията на цените на мобилните оператори.

Ще има среща между Министерството на икономиката и мобилните оператори, обяви министърът и уточни, че първата среща ще се състои още другата седмица.

От икономическото министерство искат да разберат аргументите за повишаването на цените за мобилните услуги, както и да видят финансовите резултати, печалбите и оперативните разходи на мобилните оператори.

„Много ясно трябва да се обясни защо българските граждани трябва да плащат повече“, коментира министърът, цитиран от БТА.

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще проведе открито разширено заседание във връзка с намерението на мобилните оператори да индексират цените. Това ще бъде третото увеличение за последните три години и то се натрупва комулативно

Първи Виваком уведоми чрез СМС абонатите си, че увеличава с 4.7 на сто цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги със сметките от февруари. Причината е инфлацията и повишените разходи за заплати и наеми. Няма да се променя цената на социалните абонаменти планове и тези за хора с увреждания, по договори с придобитите оператори, цифрова кабелна телевизия и други.  Очаквано и другите два мобилни оператори ще увеличат цените си.

Вижте и

От Йетел посочват, че индексират цените на мобилни услуги с размера на средногодишния Индекс на потребителските цени за миналата година – 9.5%, с цел ефективно справяне с текущите икономически предизвикателства. Услугите, които няма да бъдат индексирани, включват предплатени услуги, Интернет за дома, телевизия, домашен телефон, планове за хора със зрителни и слухови увреждания и други.

От А1 също посочват, че средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. е 9.5%, но уточняват, че анализират влиянието на инфлацията върху бизнеса на компанията и след като имат готовност, ще уведомят клиентите си за размера на увеличението.

На заявката на мобилните оператори да вдигнат тарифите реагира и омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати писмо до министъра на икономиката и индустрията, в което настоя да се защитят интересите на потребителите на мобилни услуги при нова индексация и увеличение на цените, този път за 2024 г. Ковачева посочи необходимостта от обективен анализ за нелоялни търговски практики и способи за продажба, неравноправни договорни условия и изясняване на причините, поради които мобилните оператори и тази година ще се възползват от възможността да увеличат цените си и чрез индексирането

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре