Сега четете
Ще бъдат отделени 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск към ЕС

Ще бъдат отделени 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск към ЕС

Ще бъдат отделени нови 2 млрд. евро, които да бъдат използвани, за да бъде намален мигрантският натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на участието си в парламентарния блицконтрол. Денков отговори на въпрос на народния представител от „Продължаваме промяната -Демократична България“ Даниел Лорер, който поиска да знае какви са резултатите от участието на премиера във Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел.

 

„Основните теми на Европейския съвет вчера бяха свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на някои нови приоритети за финансиране, подкрепа за Украйна, подкрепа за борбата с нелегалната миграция. Нещо, което касае пряко България“, уточни Денков.

 

„Отделно бяха обсъдени и някои други проблеми, като сблъсъка между Израел и Палестина, земеделските протести и други“, добави той.

 

Вижте и

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването на еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави. „Специално аз търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения, свързани с разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, и Шенгенското пространство“, каза още министър-председателят.

 

Денков подчерта, че тази позиция е заявена и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре