Сега четете
На извънредното заседание на ЕС в Брюксел ще участва Николай Денков

На извънредното заседание на ЕС в Брюксел ще участва Николай Денков

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очаква се да бъде преразгледан и подсилен дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. Това се налага заради войната на Русия срещу Украйна, последиците от пандемията и нарастващите лихвени проценти.

Лидерите от страните членки ще обсъдят създаването на Механизъм за Украйна с бюджет от 50 милиарда евро, както и създаването на Платформа за стратегически технологии за Европа (Strategic Technologies for Europe Platform – STEP), чиято цел е повишаването на конкурентоспособността на Съюза.

Денков ще има срещи с канцлера на Германия Олаф Шолц и с министър-председателя на Финландия Петери Орпо. Очаква се основни теми на разговорите да бъдат присъединяването на България към еврозоната и вдигането на сухопътните шенгенски граници, както и стратегическите приоритети пред ЕС в контекста на новите геополитически и икономически предизвикателства.

Вижте и

В писмо на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се отбелязва, че с изключение на Будапеща, останалите в ЕС са съгласни с нуждата от осигуряване на допълнителни средства също за миграцията, страните от Западните Балкани и за преодоляване на последиците от природните стихии.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре