Сега четете
Въпреки войната руските банки са реализирали рекордна печалба от 3,3 трилиона рубли 36,96 милиарда долара

Въпреки войната руските банки са реализирали рекордна печалба от 3,3 трилиона рубли 36,96 милиарда долара

Руските банки са реализирали рекордна печалба от 3,3 трилиона рубли (36,96 милиарда долара) през 2023, посочва Централната банка на страната, цитирана от Ройтерс.

Ръстът идва благодарение на рязкото покачване на дейността в ипотечното, корпоративното и потребителското кредитирине, като секторът се е възстановил от санкциите, наложени му през 2022 г.

Тогава печалбите на банките спаднаха с около 90 на сто заради санкциите. За скока през миналата година сериозен принос има и огромният скок в бюджета за отбрана на Русия.

Очакванията за настоящата година е банките да регистрират спад на положителни до 2,3-2,8 трилиона рубли, според Александър Данилов, директор на отдела за банкови регулации и анализи към Централната банка.

Вижте и

Същевременно руската рубла започна да спада след края на данъчния период, приключващ в края на месеца. Макар и да остава под границата от 90 рубли за долар, руската валута се доближава вече до нея и се търгува за около 89,33 рубли, или спад с 0,4 на сто спрямо вчера. Спадът й спрямо еврото е с 0,6 на сто до 96,69 рубли, а спрямо юана – с 0,5 на сто до 12,41 рубли.

Вчера Съветът на ЕС съобщи, че подновява за още шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна. С друго решение Съветът на ЕС допълва списъка на санкционираните руснаци, отговорни за нарушаване на човешките права.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре