Сега четете
Русия иска защита от ЮНЕСКО за премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив

Русия иска защита от ЮНЕСКО за премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив, предаде ТАСС.

Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на войните освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма“, се казва в молбата на Мелников.

В нея отбелязва, че в момента съветниците от Общинския съвет в Пловдив обмислят възможността да вземат решение за събаряне (демонтаж) на паметника, а по-рано в София вече беше разрушен мемориален комплекс – Паметникът на победата на Съветската армия, а други паметници също бяха застрашени.

„Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Нещо повече, в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно“, заявява още руският представител.

Той отбелязва още, че въпреки горните примери, някои представители на българската власт продължават да рушат паметници, без да се съобразяват с разпорежданията на Комитета по правата на човека и българските съдилища.

Това е поредната инициатива на Русия срещу премахване на паметника „Альоша“ в Пловдив. На 16 януари, на първото си пленарно заседание от пролетната сесия, Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъди инициативата за демонтиране на паметника в града под тепетата

Вижте и

Седмица по-рано общински съветници от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре