Сега четете
Отмениха решението за изграждане на фотоволтаична централа в Кънчево

Отмениха решението за изграждане на фотоволтаична централа в Кънчево

Общинският съвет в Казанлък гласува отмяна на решение на съвета за предоставяне на общински терен край местното село Кънчево на частна фирма за изграждане на фотоволтаичен парк. Това става ясно на извънредно заседание на Местния парламент, което се проведе в зала „Инфра”. Предложението за отхвърляне на решението бе направено от председателя на ОбС- Казанлък Николай Златанов. За отмяна на решението гласуваха 35 общински съветници от общо присъствали 35.

 

Предложението за изразяване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж беше прието на извънредна сесия на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември м.г.. Решението беше взето с 20 гласа “за” от общо 35 гласували. Решение №14 бе внесено за разглеждане на заседание от кмета на Община Казанлък. Впоследствие то беше върнато за преразглеждане от областния управител Ива Радева с мотива, че е незаконосъобразно.

 

Жителите на казанлъшкото село въстанаха срещу това решение и излязоха на протести. Единият от тя бе на центъра на селото, а другия пред сградата на Община Казанлък. Притесненията на хората са, че с построяването на тази фотоволтаична централа и със заграждането на тези имоти ще бъде възпрепятстван достъпа на жители на селото, туристи, коли на пожарна, полиция и горски служители до горския фонд. Те са категорични, че Ще бъдат отнети близо 380 дка от ловната площ на ловната дружинка, респективно и на ЛРД ”Сокол” – Казанлък и ще бъде възпрепятстван достъпа на ловците до ловищата в гората, което противоречи на ЗЛОД и ППЗЛОД. Тяхното недоволство разпали и че решението е взето “в пълно затъмнение”. Зад исканията на хората застанаха общинските съветници от политическа партия “Има такъв народ”, както и съветниците и народни представители от “Възраждане”. Проблемът на кънчевици беше повдигнат и в Народното събрание миналия петък, когато от парламентарната трибуна депутатите на „Възраждане” прочетоха декларация.

 

На заседанието на Местния парламент във вторник, в доклада си Николай Златанов посочи мотивите за това решение. След разглеждане на мотивите на областния управител, правното становище на юриста на Общинския съвет е, че в административната преписка по приемане на върнатото решение не са приложени документи, доказващи промяната в предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди. Юристът приема още, че дори при изпълнение на тази предпоставка, законосъобразно решение може да бъде прието с мнозинство не по-малко от 25 гласа. Заключенията на юриста съвпадат с посочените в заповедта на областния управител Ива Радева мотиви.

 

Към момента на доклада, вносителят и инвеститорът не представят допълнителни документи, съобразно забележките на областния управител и становището на юриста, посочва още Златанов.

 

На заседанието на ОбС – Казанлък на трибуната застана и кмета на село Кънчево Стойно Стойнов, който е втори мандат кмет, избран от квотата на ГЕРБ. Той заяви, че е против изграждането на фотоволтайична централа в землището ма Кънчево и че стои зад исканията на жителите на Кънчево.

 

Вижте и

В залата присъстваха и жители на засегнатото казанлъшко село.

 

В понеделник вечерта в залата на местното читалище в Кънчево бе проведено общоселско събрание. Кметът на селото запозна присъстващите със случващото се. Очаквайте в следващият брой на „Долина” интервю с кметът на Кънчево Стойно Стойнов.

 

Яница Станчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре