Сега четете
Над 330 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища

Над 330 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища

Триста трийсет и седем (337) снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в района на проходите Предел, Шипка и „Републиката“. Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Поради обилните снеговалежи е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по пътя I-2 Русе – Разград – Шумен, пътя I-5 Русе – Велико Търново и на прохода Предел.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 05:00 ч. днес до 17:00 ч. на 21 януари (неделя). Тежкотоварните автомобили могат да преминават по пътя II-15 Враца – Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

Вижте и

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, информират от АПИ.

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупреждение от втора степен – оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен – жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка, а от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ повишиха готовността за реагиране по места заради очакваните обилни валежи и снегонавявания в страната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре