Сега четете
„Гранична полиция“ ще организират информационна кампания заради приемането на България в Шенген

„Гранична полиция“ ще организират информационна кампания заради приемането на България в Шенген

През февруари и март от Главната дирекция „Гранична полиция“ ще организират информационна кампания заради приемането на България в Шенген по въздух и море, каза в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ директорът главен комисар Антон Златанов.

Причината за нея са промените в начина, по който ще бъде осъществяван граничният контрол по летищата и пристанищата у нас. По думите на Златанов проверката за авиационна сигурност ще остане – става дума за проверка на багажа и ръчния багаж на пътуващите, която се осъществява от служители на летищната сигурност. В момента се водят разговори с концесионерите, за да има „шенгенски“ коридор, свободен за движение след авиационната сигурност, и такъв, на който ще се осъществява граничен контрол.

Антон Златанов отново повтори, че България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген и по суша, но заради вътрешнополитически проблеми в Австрия все още не сме пълноправни членове на пространството за свободно движение без граничен контрол. Той цитира данни, според които през 2023 г. са били предотвратени 180 хиляди опита за нелегално преминаване на нашата граница, а задържаните са 16 хиляди души.

Вижте и

До ранната есен е бил наблюдаван 50% ръст в мигрантския поток, но след предприети мерки както от българска, така и от турска и гръцка страна, годината е приключила с общо само 10% ръст на потока мигранти, каза още Антон Златанов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре