Сега четете
Германският министър на отбраната предупреждава, че войната в Украйна може да обхване и съседни страни

Германският министър на отбраната предупреждава, че войната в Украйна може да обхване и съседни страни

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди, че войната между Русия и Украйна може да се разшири и да обхване и съседните страни, предаде ДПА.

 

„Чуваме заплахи от Кремъл почти всеки ден – най-новият такъв случай бе срещу приятелите ни от балтийските страни“, казва Писториус в интервю, публикувано днес във в. „Тагесшпигел“, точно година откакто зае поста.

 

„Необходимо е бързо да подсилим отбранителните си способности предвид спешността на заплахата“, подчертава министърът, говорейки за въоръжените сили на страната. „Трябва да имаме предвид, че (руският президент) Владимир Путин може да нападне дори страна от НАТО някой ден“, допълва Писторус, като наред с това отбелязва, че ако това стане, то ще е „след пет до осем години“.

 

Писториус посочва, че с призива си Бундесверът да се приведе в готовност да води война иска „да разтърси обществеността“ в страната си.

 

Министърът очаква до април предложения за връщане под някаква форма на задължителна военна служба, отменена през 2011 година. Той каза, че е отворен и за идеята във въоръжените сили да служат и войници без германски паспорт.

 

Вижте и

Писториус смята също, че отбранителната промишленост трябва да стане по-ефективна. Той се изказа в подкрепа на реформирането на т.нар. „дългова спирачка“ в името на сигурността. „С дълговата спирачка в този й вид няма да минем през тези кризи невредими“, каза той.

 

В интервюто Писториус отхвърля призивите за повече германска военна помощ за Украйна, като изтъква, че Бундесверът не може да „вложи всичко“ и да остави Германия беззащитна.

 

/ЛМ/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре