Сега четете
Предлагаме 15% увеличение на основната работна заплата в градския транспорт от 1 март

Предлагаме 15% увеличение на основната работна заплата в градския транспорт от 1 март

Имахме продуктивна среща с представителите на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“, на която успяхме да ги запознаем с нашето предложение, което е от няколко точки. Това каза пред журналисти кметът на София Васил Терзиев след среща с представители на протестиращи от градския транспорт.

Първата точка е 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март, каза кметът и допълни, че ще се търси възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система за всички служители в отделните дружества.

Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества, каза още Васил Терзиев.

Друга тема, по която се съгласихме, е, че трябва да се работи по мониторинг и намаляване на извънредния труд, коментира столичният кмет. Той каза, че по време на срещата са говорили да постигнат споразумение по декларацията, която имаме от страна на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и да начертаем пътна карта за решаването на много от точките, изложени там.

По думите на Терзиев, освен повишаването на заплащането, подобряването на условията на труд също е много важно. Смятаме да продължим да работим активно заедно със синдикатите, за да намерим дългосрочни решения, каза кметът. Терзиев обясни, че трябва да работят още по развитието на бонусна система, която да не бъде само за водачите на градския транспорт, а и за другите хора, работещи в сферата. Трябва да намерим най-правилния формат на база километри и натовареност на трасетата, каза още кметът.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов посочи, че по време на срещата е станало въпрос най-вече за условията на труд, увеличението на заплащането и полагането на извънреден труд извън законовите норми. Капитанов коментира, че не са намерили общи допирни точки за увеличението на работните заплати, защото техните искания са за повече от 15%. По думите на вицепрезидента исканията ще продължат и към държавата в лицето на Министерския съвет, за да вземе решение за допълнително субсидиране на Столична община (СО), с което да се увеличат заплатите на градския транспорт, включително и в други градове.

Вижте и

Ще обсъдим предложенията на кмета, които направи днес, но няма да се откажем от исканията ни, заяви Капитанов. Той допълни, че протестите спират за момента, но остават в готовност да продължат следващата седмица. По думите на вицепрезидента в рамките на два часа могат да организират спиране на една четвърт от София, а в рамките на един ден са готови да спрат цяла София. Капитанов каза още, че 15% са малко, „но това, което стана ясно, е, че възможностите на СО на този етап са за 15%, затова продължаваме да настояваме държавата да обърне внимание на транспортния сектор“.

Общинският съветник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Андрей Зографски каза, че тези 15% увеличение са 37 мил. лева допълнително от бюджета на София. По думите на Зографски кметът и екипът му са работили изключително много в последните няколко седмици по бюджета и са успели да ги осигурят. Това са средства на данъкоплатците на София, посочи Зографски и допълни, че освен това увеличение са обсъдили и срещнали разбиране в изготвянето на по-сериозна реформа, която обръща много повече внимание, както на условията на труд на работниците, така и на дружествата, обясни общинският съветник.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов каза, че субсидията за транспортния сектор не е променяна за 2024 г. и тя остава 89 млн.лв., колкото беше и до сега, така че кметът прави тези 15% със собствени усилия. Тези 30%, за които настояваме, ще ги искаме от държавата, добави Костов. Той призова за допълнителни средства и посочи, че за КНСБ няма значение дали те ще се получат чрез актуализация, или чрез акт на Министерския съвет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре