Сега четете
„Зелено движение“ няма да подкрепят Десислава Атанасова за конституционен съдия

„Зелено движение“ няма да подкрепят Десислава Атанасова за конституционен съдия

Не можем да се съгласим с кандидатурата на Десислава Атанасова. Това заявиха в позиция, изпратена до медиите, от политическа партия „Зелено движение“ по повод номинациите за конституционни съдии. „Зелено движение“ е в коалицията „Демократична България“ заедно с „Да, България“ и „Демократи за силна България“(ДСБ).

Според партията номинацията на Атанасова създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнението на изискванията на Конституцията за заемане на поста, както и за надделяване на политическите над професионалните качества. Подобни са и възраженията на „Зелено движение“ за политически, а не за професионален избор към номинацията за конституционен съдия на политическата партия „Възраждане“ – народния представител Цвета Рангелова.

В позицията се призовава всички депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да останат верни на принципите, в името на които са се обединили, и да гласуват „против” тези две номинации.

Според „Зелено движение“ за избора на конституционни съдии е важно да бъдат номинирани личности с високи професионални и нравствени качества, при спазването на открита и ясна процедура. Конституционните съдии трябва да имат безспорен авторитет и много висока професионална компетентност, като е от особена важност изискването да бъдат независими при работата си в Конституционния съд, пишат от партията и допълват, че начинът, по който ще бъдат избирани членовете на Конституционния съд и на регулаторните органи, е тест доколко е успешна конституционната реформа.

Вижте и

В позицията от „Зелено движение“ обръщат внимание и че предлагането само на една номинация за Конституционния съд от страна на ПП-ДБ Борислав Белазелков, без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ Десислава Атанасова от страна на председателите на коалицията, не е съгласувана с тях.

БТА припомня, че кандидатите за конституционен съдия са трима. Номинациите от парламентарни групи са три: на „Възраждане“ – Цвета Рангелова, на ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ – Борислав Белазелков. Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание изслушва тримата кандидати за членове на Конституционния съд, парламентарната квота е от две места.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре