Сега четете
Увеличава се броят на кръводаряванията в България

Увеличава се броят на кръводаряванията в България

Увеличава се броят на кръводаряванията в България, каза в интервю директорът на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) Николай Николов. Предварителните данни за периода януари – октомври 2023 г. показват, че броят на кръводаряванията в България през 2023 г. се увеличава спрямо броя им през 2022 г. Все още се обработват окончателните данни за кръводаряванията за миналата година.

В България най-често срещаната кръвна група – сред 37% от населението, е А (+), докато в световен мащаб тя е 0 (+). Най- рядката кръвна група в страната ни и в света е АБ (-) и се среща в един процент от населението. На 28% от българите кръвната група е 0 (+), на 13% – В (+), на 7% – АВ(+), на други 7% – А (-) , на 5% – 0 (-), на 2% – В (-) и на 1% – АВ (-), посочи той.

Даряване на кръв в един град за пациент в друг град

С цел максимално улесняване и в изказ на благодарност към кръводарителите, решили да подкрепят усилията ни, съгласно поредни уведомителни писма на министъра на здравеопазването, близките на болни, имащи желание да подпомогнат лечението им с кръв, могат да го направят във всяка една от структурите на трансфузионната система в страната, каза още Николов. Подробна информация за местата, където може да се дари кръв, е публикувана на сайта на всеки Център по трансфузионна хематология. Всеки желаещ от един град може да дари кръв за пациент, хоспитализиран в друг град.

Недостиг на кръв

През 2000 г. в трансфузионната система в България се осъществи реформа, целяща централизирана диагностика и преработка на дарената кръв. Изработи се строг алгоритъм на работа, осигуряващ кръвни съставки с необходимото качество и достатъчни като количество за всички здравни заведения на територията на страната. Това се направи в името на по-доброто качество и на сигурността на кръвните съставки, необходими за лечението на болните.

Центровете по трансфузионна хематология в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, със съответните градове, които влизат в териториалния обхват на дейност на съответните центрове, осигуряват кръв, кръвни съставки и кръвни биопрепарати за лечебните заведения в териториалния обхват на дейност на центъра. Болниците, които са на територията на област с  Център по трансфузионна хематология, се снабдяват с диагностицирана и преработена кръв и кръвни съставки от него, допълни Николов. По думите му по този начин се постига качествена и сравнително достатъчна трансфузионна терапия. В настоящия момент, при затруднение, което изпитва някоя структура от системата ни, се опитваме заедно да намерим решение.

За да успеем да отговорим на исканията за кръвни съставки от лечебните заведения, наши изнесени и стационарни екипи работят по график и през почивните и празнични дни, припомни Николов. Необходимостта от определена кръвна група е динамична величина и се определя от нуждите от кръвни съставки със съответната кръвногрупова принадлежност за болните от отделните лечебни заведения и наличностите от кръвни съставки в звеното от трансфузионната система – център или отделение.

Кръводаряване

Екипите на центровете по трансфузионна хематология, съвместно с неправителствени организации, участват в различни мисии, свързани със здравето, здравословното хранене и здравословния начин на живот. Целта ни е чрез дейностите си да спомогнем за изграждане на трайно позитивно отношение сред обществото към доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Тенденцията е броят на кръводаряванията във всички структури на трансфузионната система в страната да се увеличават, като през 2022 г. те са 168 807, а по предварителни данни за 2023 г. са близо 172 000, посочи още той.

Наши кръводарители са учащи, студенти и служители от столични училища, университети на територията на столицата, служители от медии и централни ведомства, от предприятия, от бизнес организации, фирми, банки, служители от МВР, религиозни общности, активисти от политически партии и др. Сред кандидат – кръводарителите се увеличава броят на младите, добре образовани хора. Голяма част от кръводарителите даряват за пореден път. Радостен факт е увеличаването през годините и на броя на дарилите за първи път, допълни той.

Кампании

Вижте и

Провеждат се различни информационно-разяснителни кампании за промоция на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, като част от тях са „Ден, който има смисъл. Дари кръв. Спаси живот“, „Запалете свещичка. Дарете живот!“, „Най-добри сред хората са полезните за тях. Дарете кръв. Спасете живот!“ и др. Инициативата „Хайде с нас и твоята кръв е важна!“ е насочена към зрелостниците, навършили 18 години, да заемат активна позиция по отношение на кръводаряването. Под наслов „Бъди силен. Дари кръв!“ работим сред студентите и преподавателите във висшите учебни заведения в София, посочи още той.

Осигурили сме възможност за предварително записване на час за кръводаряване, а всеки кръводарител може по електронен път или в писмен вид да получи резултатите от изследванията на дарената от него кръв. От Центъра предоставяме и информация за правата на кръводарителите, за грижите и режима на живот в първите дни след кръводаряването, за характеристиките на заболявания с епидемичен характер, начините за предпазване и за клиничните симптоми, за поведение при евентуално заболяване и необходимостта от сигнализиране на структурата, в която е дарена кръвта.

Проблеми в системата на кръводаряването

Независимо от усилията на екипите на трансфузионната система, необходимост от кръвни съставки съществува, напомни Николов. По отношение на трансфузионната терапия на болни с елемент на спешност и съобразявайки се със спецификата на заболяванията на пациентите в клиниките по онкохематология за възрастни и деца, в родилните клиники, в клиниките по неонатология, в клиниките по изгаряния и др., успяваме да осигуряваме в оптимален срок и достатъчно като количество трансфузионно лечение. При предстоящи планови операции се обръщаме и към близки на болните с молба да помогнат при осигуряване на необходимите за лечението им количества кръвни съставки, каза още той. От изключително значение за нас е когато на молбата ни се отзовават близки на болни хора с рядко срещана кръвногрупова антигенна специфичност и на които предстоят многократни кръвопреливания. Възможността да бъде унаследена се оправдава в голям процент от случаите, с което се увеличават възможностите ни да помогнем при трансфузионната терапия на болните хора.

При планирани оперативни интервенции Центровете се ангажират с предоперативната подготовка и със самата оперативна интервенция на болния. Следва да се разполага с необходимите количества кръв и за овладяване на критични състояния по време на следоперативния период, посочи още Николов. В името на благополучното протичане на операциите понякога се налага да се отложи оперативната интервенция, за да може да се осигури адекватното количество кръв.

В дългосрочен план пред екипа на НЦТХ стои предизвикателството за спечелване на медийно лоби за каузата на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре