Сега четете
Бизнесът не прави нужното, за да запълни „зелените“ работни места, според доклад

Бизнесът не прави нужното, за да запълни „зелените“ работни места, според доклад

Бизнесът не съумява да реши проблема с недостига на „зелени“ умения на своите работници, което застрашава да забави прехода към нисковъглеродна икономика, се посочва в доклад, подготвен с участието на испанския енергиен гигант от сектора на възобновяемите източници „Ибердола“ (Iberdola).

„Зеленият преход е застрашен от неуспеха на бизнеса да развие зелени умения“, се посочва в доклада „Перспектива за зелени умения“ (Green Skills Outlook), дело на „Ибердола“ и „Икономист импакт“ (Economist Impact).

В доклада са ползвани мнения на около 1000 бизнес лидери от девет държави, сред които САЩ, Китай, Великобритания и Испания. Той се фокусира върху енергетиката, технологиите, инфраструктурата, транспорта и логистиката.

Докладът дефинира зелените умения като „знания, компетенции, ценности и атрибути, необходими за развиване и поддържане на устойчиво, нисковъглеродно и ресурсно-ефикасно общество“ посредством технически умения като инсталиране на соларни панели или чрез по-общи практики като изграждане на корпоративна устойчивост.

Въпреки че повечето интервюирани бизнес лидери смятат уменията за основен двигател на зеления преход, едва 55 на сто от тях предвиждат програми за своите служители, за да ги придобият.

„Това оставя голяма част от работната сила без ключови умения, което затруднява зеления преход“, се посочва в доклада.

Вижте и

Около 62 на сто от интервюираните признават, че подобни затруднения ще забавят прехода, а мнозина са на мнение, че правителствата трябва да го подпомогнат компаниите, инвестиращи в зелени програми, с грантове или данъчни облекчения.

Според доклада повечето бизнеси виждат повече възможности, отколкото проблеми в зеления преход, и очакват той да създаде много нови работни места.

Според оценки на Международната агенция по енергия до 2030 г. ще се появят 30 милиона нови работни места заради възобновяемите енергийни източници, а 13 милиона, свързани с изкопаемите горива, ще бъдат поставени под риск.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре