Сега четете
Ретро автобуси и трамвай ще се движат в София в събота и неделя

Ретро автобуси и трамвай ще се движат в София в събота и неделя

Ретро трамвай и ретро автобуси ще се движат в София събота и неделя по повод 123-ата годишнина на градския транспорт в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На 13 и 14 януари се отбелязват 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в столицата. По този повод по специално избрани маршрути ще се движат ретро трамвай и два ретро автобуса тип „Икарус“ и „Мерцедес“.

Целта на инициативата е да се популяризира градският транспорт и неговата история. Тя се организира от Столичната община съвместно с общинските транспортни дружества „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“ и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Старинната трамвайна мотриса ще се движи от 12.00 ч. до 14.00 ч. по маршрут пл. “Възраждане” – пл. “Журналист”. Пътуването започва на кръгъл час от площад Възраждане.

Вижте и

Старият „Икарус“ ще се движи заедно с „Мерцедес“ по два маршрута, като начална и крайна спирка е пл. „Св.Александър Невски“. Движението ще бъде от 12:00 ч. до 17:00 ч., като на всеки кръгъл час ще тръгва една от линиите.

Днес в столичния градски транспорт, който се развива и модернизира, всеки ден се движат 530 автобуса по 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, между тях нови 121 електробуси с нулеви емисии. София има и 52 км метро с 47 станции, в което ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре