Сега четете
Над 42 000 зрители са аплодирали спектаклите на великотърновския театър през 2023 г.

Над 42 000 зрители са аплодирали спектаклите на великотърновския театър през 2023 г.

Рекордните над 42 000 зрители са аплодирали през 2023 година спектаклите и концертите на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. Общо 153 са изиграните представления през годината, а приходите от тях възлизат на 667 000 лв. 2023-а беше изключително успешна за великотърновския театър във финансово отношение, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Приходите от спектаклова дейност са увеличени с 200 000 лв. в сравнение с 2022 г. Тогава са изиграни 126 представления пред около 30 000 зрители, а приходите от тях са 466 000 лв.
С 50% са увеличени заплатите на работещите във великотърновския театър през последните две години, отчете още директорът на театъра. През 2022 г. ръстът във възнагражденията е с 40%, а през 2023-а – с още 10%. Освен това в края на годината на всички ангажирани в театъра е изплатено допълнително материално стимулиране, като сумата варира според отговорностите и ангажираността на артистите и служителите, допълни той.
На сцени в 57 български града е гостувал през 2023 г. екипът на великотърновския театър, като в някои градове артистите са играли по няколко пъти. „Удовлетворени сме, тъй като успяхме да представим най-новата си продукция и да спечелим овациите на публиката и във всички големи културни центрове в страната – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора“, сподели Васил Вълчев. Повече от 10 са новите завоювани сцени през годината, а сред тях се нареждат Димитровград, Раднево, Сопот, Своге, Средец, Царево и др.
За първи път в своята история екипът на МДТ „Константин Кисимов“ гостува в представителната зала 1 на НДК и успя да покори многобройната публика с операта «Дон Жуан» на Моцарт. Визитата бе в рамките на 54-ите Софийски музикални седмици. С това заглавие театърът се представи и на крепостта „Царевец“ в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.
„Огромно признание за нас е, че рок музикантите от Б.Т.Р. избраха да отпразнуват 30-годишнината на групата със симфоничния оркестър на великотърновския театър. Грандиозният концерт отново се проведе в зала 1 на НДК, а за нас беше изключителна чест и удоволствие за втори път да се насладим на това уникално преживяване. Оркестрацията на обичаните песни на Б.Т.Р. беше направена специално за концерт в НДК от нашия диригент Георги Патриков и колегатаАспарух Бойлов“, припомни Васил Вълчев.
2023-а е изключително успешна и за драматичния състав на МДТ. Спектакълът „Не сме от тях“ е най-играното заглавие в афиша на великотърновския театър. С него актьорите покориха публиката в цялата страна и завоюваха наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък.

Автор: Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0

© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре