Сега четете
България очаква първия си медицински хеликоптер за спасителни операции по въздух

България очаква първия си медицински хеликоптер за спасителни операции по въздух

България влиза в новата 2024 г. в очакване на първия си медицински хеликоптер от бъдещата система ХЕМС (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS), който да оказва помощ по въздух на тежко пострадали. Машината вече е слязла от производствената линия на италианския производител „Леонардо“ (Leonardo S.p.A) и след серия от извършени тестове се очаква да направи самостоятелен полет от Италия до България на 15 януари, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

 

Хеликоптерът ще бъде в избраната разцветка в червено и бяло и с регистрация LZ-HMA.

 

Останалите машини, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, се очаква да пристигат у нас поетапно до 2026 г., когато системата трябва да заработи в цялост.

 

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви в края на декември, че в бюджета на страната за следващата година са осигурени средства за авансово плащане за поръчката на два допълнителни медицински хеликоптера, с които общата им бройка да нарасне от шест на осем.

 

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония във въздушната база на „Гранична полиция“ на Летище София, където се очаква временно да бъде базиран първият хеликоптер.

 

В системата се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. Министър Гвоздейков увери, че хеликоптерите, които ще получи страната ни, са оборудвани за полет през тъмната част на денонощието. Това обаче може да се случи, след като новосъздаденият авиационен оператор натрупа съответния опит, съгласно европейските регулации.

 

През ноември миналата година удостоверението си за експлоатационна годност получи първото болнично вертолетно летище, изградено на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Към момента в България има шест изградени болнични вертолетни летища, които са в различни етапи на процедурата по регистрация.

Вижте и

 

Вертолетните площадки са разположени в: УМБАЛ „Лозенец“ – София; УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София; УМБАЛ „Света Анна” – София; УМБАЛ „Канев“ – Русе; УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив; Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Други четири хеликоптерни летища са в процес на проектиране: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

 

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

 

/АБ/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре