Сега четете
Читалище „Светлина“ набира средства за кауза

Читалище „Светлина“ набира средства за кауза

Народно Читалище „Светлина – 1861“ в град Щипка мечтае за изграждане на навес за „Школo по занаяти“ в Чирпанлиевата къща

Народно Читалище „Светлина – 1861“ в град Щипка се обръща към всички български граждани, родолюбци и институции за подкрепа.

„Който желае моля да ни подкрепи и да се включи с дарение за каузата около която сме се обединили. Желаем да бъде изграден навесна нашето Школо по Занаяти, което успяхме да превърнем в традиция и да провеждаме в нашия град в Чирпанлиевата къща.“, казаха от ръководството на културната институция.

Всеки, който желае може да дари средства или по следната банкова сметка: IBAN: BG73STSA93000004324006BIC: STSABGS на основание на превода да бъде изписано – Школо по занаяти.

„Може да дарите и чрез закупуване на продукти от нашия магазин или от платформа Дар Пазар.“, казаха още от читалището.

През 2018 Читалището печели конкурс за най-добър социален предприемач на Българския Център за Нестопанско право и започва да развива Чирпанлиевата къща като етнографски комплекс. Изготвено е работно проектиране за нов навес с ателиета за демонстрация на автентични занаяти, който е дарение от арх. Силвия Папазова и е одобрен от Националния Институт за опазване на недвижимото културно наследство (НИНКН) и е направена трансформация на съществуващата постройка (розоварна) в музейно магазинче и кафене, със запазване на автентичното огнище за демонстрация на розоварене.

Вижте и

Припомняме, че през 2023 Народно читалище „Светлина -1861“ изпълнява проект към Национален фонд Култура,,който включва организация на петото издание на Шипка Фест, както и Школо по занаяти – обучение по народните занаяти – ковачество, ножарство, кошничарство, тъкачество, тъкане на колани на кори, свиркарство и българска бродерия и кене.

Яница Станчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре